Koronavirustilanne ja tiedotteet

Viimeksi päivitetty 2.6.2020 klo 13.27

Harjavallan kaupungin tiedotteet:

Muita tiedotteita:

Yrittäjille:

Yksinyrittäjän korona-avustushaku, mainos insta

Lisätietoa:

JOS SAIRASTUT TAI LÄHEISESI SAIRASTUU

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

Suurin osa sairastuneista saa vain lievän taudin. Lääkärin tekemää taudinmääritystä ei aina tarvita, sillä lievä tauti paranee kotihoidossa viikossa tai parissa.

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Vältä sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

Koronavirustaudin kotihoito-ohjeissa on toimintaohjeita, jos olet itse sairaana tai hoidat sairastunutta läheistäsi. Annamme myös vinkkejä tartuntariskin pienentämiseen sekä kodin puhtaanapitoon.
Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tai läheisellesi tulee vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja yleistila heikkenee.

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos

  • sinulle nousee äkillinen kuume (yli 38 astetta tai yli) ja
  • tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Ota aina ensimmäiseksi yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Vakavien oireiden ilmaantuessa soita heti omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon

Lue lisää koronavirus COVID-19-taudista

(Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivut)

KORONAVIRUSEPÄILYN HOITO ALKAA PUHELINSOITOLLA

Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan terveysasemien sisäänkäynnit on lukittu. Henkilökunta ohjaa asiakkaita sisäänkäynneillä.


Hengitystieoireisten vastaanotto

Jos sinulla on hengitystieoireita, älä tule vastaanotolle. Ota yhteys puhelimitse. Hengitystieoireiset potilaat ohjataan erilliselle vastaanotolle (katso kartta) puhelimessa tehdyn hoidon tarpeen arvioinnin perusteella.

Jos olet hyväkuntoinen ja kärsit ylähengitystieoireista, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä. Riittää, että pysyttelet kotona, kunnes oireet ovat ohi.

Jos sairaana et koe pärjääväsi kotona, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteys Harjavallan terveysasemalle lääkärinvastaanottoon puh. 02 677 3705 (arkisin klo 8–21).

Terveysasemien aukioloaikojen ulkopuolella (arkisin 21–08 sekä viikonloppuisin) ota yhteyttä Satasairaalan päivystykseen (puh. 02 627 6868).

Ensiapu

Ensiavun vastaanotto on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille, kiireellistä hoitoa vaativille potilaille, pois lukien hengitystieoireiset. Puh. 02 677 3705 arkisin klo 8–21.

Aatto- ja pyhäpäivinä sekä öisin päivystys kiireellistä hoitoa vaativille asiakkaille on Satakunnan keskussairaalan yhteispäivystyksessä (Sairaalantie 3, Pori) puh. 02 627 6868.

(Lähde: Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän tiedote)