Kyntömies, Emil Cedercreutz, 1929. Kuva © Emil Cedercreutzin museo.

Kyntömies, Emil Cedercreutz, 1929. Kuva © Emil Cedercreutzin museo.

Kyntömies

Emil Cedercreutz, 1929

Elokuun kuukauden esineenä Emil Cedercreutzin museo esittelee yleisölle kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) maatyöaiheisen veistoksen Kyntömies museon kokoelmista.

Kipsinen veistos kuvaa kyntäjää ja kahta hevosta työssään. Veistos on luonnos myöhemmin valmistuneelle Kyntäjäpatsaalle. Maatyön kuvaaminen oli lähellä Emil Cedercreutzin sydäntä koko hänen uransa ajan ja aihepiiri esiintyi monipuolisesti sekä hänen veistoksissaan että silueteissaan. Tiettävästi taiteilija on käsitellyt kyntäjä-aihetta jo paljon ennen kuvan veistoksen valmistumista, 1900-luvun alkuvuosista lähtien.

Elokuun kuukauden esineenä oleva teos on kooltaan 57 x 155 x 48 cm ja se on nähtävillä Emil Cedercreutzin veistostuotantoa esittelevässä Työn jälkeen -perusnäyttelyssä. Tervetuloa tutustumaan taiteilijan monipuoliseen tuotantoon!

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 122, 127.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.