Piirros

Emil Cedercreutz (1879–1949)

Tiistaina 8.10.2019 Emil Cedercreutzin museossa avautuivat yleisölle talvikauden näyttelyt, joista yksi on ”Tassunjälkiä – Kissat Emil Cedercreutzin museossa”. Näyttely tuo yleisön nähtäville monipuolisen kokonaisuuden kissa-aiheista taidetta, kulttuurihistoriaa ja valokuvia. Eräässä näyttelyn vitriinipöydistä esillä on myös museon lokakuun kuukauden esineeksi valittu piirros.

Lokakuun kuukauden esine on kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin piirros vuodelta 1918. Taiteilija tunnetaan veistoksistaan ja silueteistaan, mutta museon kokoelmat sisältävät myös muutamia hänen piirroksiaan. Luonnosmaisen työn keskellä on kuva naisesta ja reunoilla neljä nukkuvaa kissaa. Teos sisältää myös signeerauksen.

Emil Cedercreutzin museossa juuri avautuneen Tassunjälkiä-näyttelyn yhden osan muodostavat museon omat kissa-aiheiset kokoelmat, joihin kuukauden esineenä oleva piirros kuuluu. Emil Cedercreutz tunnetaan usein muun muassa hevosia tai koiria kuvaavista veistoksistaan, mutta myös kissat esiintyvät taiteilijan töissä yhtenä monista aiheista.  Museon kokoelmien kissoja kuvaavista teoksista veistokset ovat olleet esillä näyttelyissä, mutta muut teokset ovat esiintyneet harvemmin. Näyttely tuo esille kissoja kokoelmien kätköistä ja avaa samalla yleisölle kokoelmien kiinnostavia yksityiskohtia.

Kuvan piirros on nähtävillä Tassunjälkiä-näyttelyssä 12.1.2020 saakka. Tervetuloa näyttelyyn!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Piirros: Emil Cedercreutz, 1918. Kuva: Emil Cedercreutzin museo