Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Valokuva Emil Cedercreutzin äidistä

Maaliskuun kuukauden esineenä esittelemme teille kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) jäämistöön kuuluvan kehystetyn valokuvan. Kuvassa oleva henkilö on taiteilijan äiti Johanna Lovisa Cedercreutz (1848-1921), joka oli omaa sukuaan Björkenheim ja kotoisin Vuojoen kartanosta Eurajoelta.

Äidin kuva on yksi monista taiteilijakoti Harjulan esineistöön kuuluvista valokuvista, jotka esittävät Emil Cedercreutzin perheenjäseniä, sukulaisia ja ystäviä. Kuva sijaitsee kodin valkoisessa salissa ja se on kehystetty kullanvärisiin kehyksiin. Omaelämäkerrallisessa teoksessaan Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää taiteilija kuvaa äitiään seuraavasti:

”Miten kuvaisinkaan äitiäni, tuota pientä, hentoa, hartaan uskovaista olentoa! Hän kuului niihin ihmisiin, jotka ovat ikään kuin liian hyviä tähän maailmaan, jotka uskovat lähimmäisistään pelkkää hyvää ja kuvittelevat koko elämän jonkinlaiseksi viime vuosisadan pyhäkoululehtien uskottelemaksi ihanteelliseksi ja sadunomaiseksi onnentilaksi. […] Hän opetti meitä rukoilemaan ja rukoili itse puolestamme. Aina kun lähdimme kotoa, hän siunasi meidät matkalle hartain sanoin, ja sisimmässämme oli aina elävä tietoisuus, että hän kaikessa ja aina tarkoitti meidän parastamme.” (Cedercreutz, Emil 2006 (1939), s. 60)

 

Lähteinä tekstissä käytetty:

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos. S. 60-67.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. S. 23-24.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.