Mänttipraaki

Elokuun kuukauden esineenä Emil Cedercreutzin museo esittelee lukijoille esineen Maahengen temppelin perusnäyttelystä ja kokoelmasta. Esine on nahkurin työvälineisiin kuulunut mänttipraaki eli nahanpehmityslaite.

Tätä suurikokoista esinettä on aikanaan käytetty nahkamateriaalin pehmittämiseen ja muokkaamiseen esimerkiksi nahkahihnoja ja valjaita valmistettaessa. Myös alemmassa kuvassa oikealla näkyvää pienempää mänttipraakia on käytetty samaan tarkoitukseen.

Materiaaliltaan kuvan esine on puuta ja se on valmistettu käsityönä. Mänttipraaki on kooltaan suuri; sen korkeus on noin 152 cm ja siivekkeen pituus päästä päähän on noin 240 cm.

Tämän kuukauden esineen pääset näkemään lähempää myös vierailemalla Maahengen temppeli -perusnäyttelyssä Emil Cedercreutzin museossa. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva & Nordberg, Henri & Venho, Tuulevi (toim.) (1995). Maahengen temppeli. Opas maaseudun entisaikain elämänmenon tuntemiseen. Toimittaja: Venho, Tuulevi. Emil Cedercreutzin museon julkaisuja 6. Kustantaja: Harjulan Kilta ry. s. 8-9.

Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 283, 354.

Kuvat © Emil Cedercreutzin museo