Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Maljakko

Lokakuun kuukauden esineenä esittelemme teille yksityiskohdan Emil Cedercreutzin taiteilijakoti Harjulan esineistöstä. Kysymyksessä on porvoolaisen Iris-tehtaan valmistama maljakko, joka sijaitsee kodin eteishallin ikkunalaudalla.

Kuvan harmaanruskea maljakko on korkeudeltaan 24 senttimetriä. Maljakon pohjassa on merkintä A.W.F IRIS, joka kertoo esineen alkuperästä: maljakko kuuluu vuosina 1897-1902 Porvoossa toimineen, huonekaluja ja keramiikkaa valmistaneen Iris-tehtaan tuotantoon.

Iris-tehtaan perusti taidemaalari Louis Sparre af Söderborg (1863–1964) ja sen keramiikkatuotannosta vastasi englantilais-belgialainen kuvataiteilija Alfred William Finch (1854-1930). A.W. Finchin suunnittelema tuotanto sisältää paljon erilaisia maljakkomalleja. Suurin osa A.W. Finchin Iris-keramiikasta merkittiin leimoilla. Suomessa hän leimasi keramiikkaansa nimikirjainten lisäksi sanoilla IRIS ja Finland. Myös kuvassa olevan kuukauden esineen pohjassa on merkintä A.W.F IRIS.

Kuukauden esineen pääset näkemään lähempää käymällä Emil Cedercreutzin taiteilijakodissa Harjulassa. Taiteilijakoti on avoinna ympäri vuoden museon aukioloaikoina. Taiteilijakotiin pääset tutustumaan aina oppaan kanssa museokäyntisi yhteydessä. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Hyvönen, Heikki (1983). Suomalaista keramiikkaa. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö. s. 214-215.

Hämäläinen Pirjo (2010). Jugend Suomessa. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava. s. 58-81.