Tapahtumat

Tervetuloa Emil Cedercreutzin museon Tapahtumat-sivulle!

Emil Cedercreutzin museossa paikan päällä järjestettävä tapahtumatuotanto on toistaiseksi keskeytetty. Museo järjestää tapahtumia ainoastaan etänä internetin kautta. Etätapahtumista tiedotetaan museon verkkosivujen Tapahtumat-alasivulla sekä museon sosiaalisen median kanavissa.

Tietoa koronaviruksen ehkäisemiseksi tehdyistä turvallisuusohjeistamme, erityisjärjestelyistä ja muutoksista toiminnassamme voi lukea museon Turvallisuusohjeet-verkkosivulla.

Harjavallan Akvarellikesän 2021 verkkokurssit

Ma-su 26.7.-1.8.2021

Harjavallan Seudun Taideseuran, Sataopiston, Emil Cedercreutzin museon ja Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen yhteisprojektina käynnistyvät valtakunnalliset akvarellikurssit järjestetään tänä kesänä 2021 koronavirustilanteen vuoksi poikkeuksellisesti ainoastaan verkkokursseina.

Tällä sivulla voit tutustua akvarellikesän kurssitarjontaan. Verkko-opetuksena järjestettävien kurssien tuntimäärät sekä kurssimaksut ovat tänä kesänä normaalia pienemmät. Löydät ajat ja hinnat kurssien tiedoista.

Jos olet jo ilmoittautunut kursseille, otetaan sinuun henkilökohtaisesti yhteyttä. Mikäli et halua osallistua peruuntuneen lähikurssin sijasta verkkokurssille, on osallistuminen mahdollista peruuttaa ilman maksuja.

Kaikki kurssit pidetään klo 10-14 välillä. Opettaja sopii opiskelijoiden kanssa mahdollisista tauoista tai siitä, että kurssi pidetäänkin ilman taukoja klo 10-13.

 

Sivellin 1. Aperitivo 26.7.–29.7.2021

Kurssimaksu: 60 €

Sukellus akvarelliin rohkeasti ja uteliaasti. Teoriaa ja luovuutta luentoina ja käytännön työskentelyssä opettajan ohjauksessa. Akvarellia kullekin soveltuvalla maalaustekniikalla, uutta etsien. Akvarellin ilmaisukeinoja, kuten värien läpikuultavuus, tavoitellaan yhdessä sovittavin teemoin. Maalauksia tarkastellaan yhteisissä kritiikkituokioissa, joissa kerrataan myös väriteoriaa ja sommittelusääntöjä. Kurssi sopii kaikille oman tekniikan ja ilmaisun tavoittelijoille ja virittää valmiuksia jatkokursseille. Akvarellimaalausta kunkin lähtökohdat ja tavoitteet huomioiden. Vaikka tarttuisit siveltimeen ensi kertaa, olet tervetullut!

Opettaja: Mika Törönen.

 

Sivellin 2. Andante 26.7.–1.8.2021

Kurssimaksu: 100 €

Viikon mittaisella kurssilla työskennellään kiireettömästi opettajien ohjauksessa. Tutkitaan akvarelli-ilmaisun runsaita mahdollisuuksia, mm. hehkuvia värejä, kuullotusta, märkää märälle ja kuvasommittelua. Opettajilla yhteinen kurssin kuluessa etenevä opintosuunnitelma. Kurssi sopii sekä pitkään että jonkin verran maalanneille taitonsa täydentäjille. Tuloksia tarkastellaan kannustavissa palavereissa.

Opettajat: Irina Rebnitskaya (26.-27.7. ma-ti), Marja Mali (28.-29.7. ke-to), Krista Kortelainen (30.7.-1.8. pe-su).

 

Sivellin 3. Expressio 30.7.– 1.8.2021

Kurssimaksu: 50 €

Kurssi sopii pitkään harrastaneille, omatoimisille maalareille ja edellyttää usean vuoden maalauskokemusta. Kurssilla tuetaan persoonallisia tulkintoja esittävästä tyylistä abstraktiin. Inspiraation lähteinä ja havaintojen kohteina ovat fantasia-, luonto-, maisema- ja esineaiheet. Mielenkiintoiset kritiikkihetket täydentävät kurssin antia. Keskiviikkona on teosten analysointi, johon kurssilaiset saavat itse valita haluamansa työt, joista keskustellaan.

Opettaja: Mika Törönen.

 

Ilmoittautuminen:

Asiakaspalveluvastaava Virpi Selin, virpi.selin@harjavalta.fi, puh. 044 432 5345 (museon keskus) tai 044 432 5346. Sitovat ilmoittautumiset verkkokursseille viimeistään 17.6.2021. Tarvittavat tiedot: nimi, osoite, henkilötunnus kokonaisuudessaan (myös loppuosa laskutusta varten), puhelinnumero, sähköpostiosoite, opiskelijan koulutustaustatiedot ja onko opiskelija tällä hetkellä työssä, työtön, opiskelija, eläkeläinen vai muu. Mikäli kurssille ilmoittautuja on alle 18-vuotias, tarvitsemme myös huoltajan henkilötiedot mukaan lukien henkilötunnus kokonaisuudessaan.

Kurssimaksu laskutetaan jälkikäteen. Jokaiselle kurssille otetaan 20 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

Iltaohjelma:

Jokaiselle kurssille järjestetään verkossa Microsoft Teamsin kautta oma Taideturinat-ilta. Teamsissä tapahtuva illanvietto sijoitetaan yhteen kurssipäivien illoista. Ajankohdasta tiedotetaan ilmoittautuneille erikseen. Etänä tapahtuvia illanviettoja koordinoi Kristiina Siirto-Honkanen, puh. 040 500 7294, kristiina.siirto-honkanen@hotmail.com.

 

Biennaalinäyttely:

Kurssien töistä koostuva biennaalinäyttely järjestetään Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa seuraavan kerran vuonna 2022 teemalla VALON JA VARJON LEIKKI. Mukaan näyttelyyn jurytetään töitä vuosien 2019, 2021 ja 2022 Harjavallan Akvarellikesän lähi- ja verkkokursseilta sekä elokuussa 2020 ja huhtikuussa 2021 järjestetyiltä erillisiltä verkkokursseilta.

Vuoden 2022 biennaalinäyttelyn taiteellisena johtajana ja juryttäjänä toimii TaM Tatsuo Hoshika. Kurssilaisten tyypillisin palaute on ollut ”Harjavallan henki on jotain ainutlaatuista!”.

Tervetuloa osallistumaan Harjavallan Akvarellikesän 2021 verkkokursseille!

 

Yhteistyössä:

Sataopisto, rehtori Virpi Havia (virpi.havia@huittinen.fi), Emil Cedercreutzin museo / Harjavallan kaupunki, museojohtaja Henry Flinkman (henry.flinkman@harjavalta.fi), Harjavallan Seudun Taideseura ry, puheenjohtaja Juha Siirto (siirtojuha@gmail.com) ja sihteeri Kristiina Siirto-Honkanen (kristiina.siirto-honkanen@hotmail.com), Suomen Akvarellitaiteen Yhdistys ry, aluevastaava Kristiina Siirto-Honkanen (kristiina.siirto-honkanen@hotmail.com) ja puheenjohtaja Anja Oasmaa (anja.oasmaa@vtt.fi).

Lempeä Katse V -yleisöseminaari

Maanantaina 23.8.2021 klo 9-16 Harjavalta-salissa ja striimattuna

Lempeä Katse V – Voimauttavia valokuvia -näyttely avautuu Emil Cedercreutzin museossa torstaina 20.5. ja on avoinna koko kesän 19.9.2021 saakka. Lempeä Katse V – Voimauttavia valokuvia on palkitun menetelmän erikoistumisopiskelijoiden näyttely, jonka on ohjannut työotteen kehittäjä Miina Savolainen. Näyttelyssä avautuu mahdollisuus tutustua hyvän kierteitä synnyttäviin voimauttavan valokuvan prosesseihin, joita tehdään kaikkialla kohtaamistyön kentillä Suomessa, mutta jotka ovat vain harvoin tietosuojan vuoksi julkisesti esillä.

Voimauttavan valokuvan menetelmä tarkoittaa oman työn merkityksellisyyttä ja vaikuttavuutta lisäävää työotetta, jolla hyvä on mahdollista tehdä näkyväksi silloinkin, kun ihmisten välillä on epäluottamusta ja jännitteitä ja usko hyvään on koetuksella.

Maanantaina 23.8. klo 9-16 Harjavallassa järjestetään näyttelyn oheistapahtumiin kuuluva Lempeä Katse V -yleisöseminaari.

 

Yleisöseminaarin ohjelma: 

9–9.15 Lempeä Katse -seminaarin aloitus
Voimauttavan valokuvan jatko-opiskelijaryhmän esittäytyminen.

9.15–10.15 Miina Savolainen: Voimauttavan valokuvan menetelmä – auttamistyön rakkaudellinen vallankumous. Menetelmäpohjustus.

10.15–10.30 Kahvitauko (omakustanteinen)

10.30–11.45 Ensimmäinen jakso: Pois kehittämisestä! Molemminpuolinen tunneyhteys ja herkkyys ammatillisen kohtaamisen perustana.
– Sanna Kaisla-Jokinen: Ilman kiintymystä ja herkistymistä toisen ihmisen kokemukselle, hoitotyön vallasta tulee mielivaltaa. Ryhmäpsykoanalyytikko ja psykoterapeutti Sanna Kaisla-Jokinen prosessoi potilaan kohtaamista kliinisen ja teoreettisen viitekehyksen sekä oman kokemuksensa kautta psykiatrisen päihdepotilaan äitinä ja saattohoitopotilaan tyttärenä.
– Päivi Rupponen: Lastensuojelussa on käynnissä kulttuurinen muutos rajoittamisesta rakkaudellisuuteen. Vastaava ohjaaja Päivi Rupponen luotsaa työyhteisöään Kissanmaan perhetukikeskusta Tampereella, uskaltamaan dialogiseen tunneyhteyteen itsen – ja siten myös asiakkaan kanssa.
– Anja Nysten: Pois diagnoosisilmälaseista! Uusi varhaiskasvatussuunnitelma korostaa tunnetaitoja, mutta samalla lapset nähdään yhä enemmän häiriöiden kautta. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Anja Nysten on tuonut dialogisen katseen päiväkotiin – sekä lasten ja perheiden välisen vuorovaikutuksen että työntekijöiden lasta näkevämmän katsomisen välineeksi.

11.45–12.45 Lounastauko (omakustanteinen)

12.45–14 Toinen jakso: Jokainen näkyväksi perheessä – identiteettityötä yhdessä! Rakastava katse, moniäänisyys ja emotionaalisesti turvallinen perhe.
– Ulla Syngelmä: Puheterapian tarkoitus on uskallus vuorovaikutussuhteeseen niillä keinoilla, joita ihmisellä on käytössään, ymmärsi Ulla Syngelmä. Hän kutsui pienen Henkka-asiakkaansa rakastavan nähdyksi tulemisen peiliksi isä ja äiti Hyvösen sekä Tane-veljen. Perheessä jokainen kokee samat asiat ihan eri tavalla. Yhteys syntyy vain jokaisen äänen sallivasta kuulemisesta.
– Pirita Torvi: Vanhemmaksi tulemisen mullistus vie vanhemman omien lapsuuskokemusten äärelle. Lastensuojelun perhetyöntekijä Pirita Torvi toteutti puolisonsa Pekka Torven kanssa sisaruksia ja perheen eri sukupolvia yhdistäneen menneisyysmatkaprosessin Pekan lapsuuteen, isien ja äitien sukupolviketjuun, menetyksiin sekä kannatteleviin löytöihin.
– Irma Puumalainen: Parisuhteessa ihminen on tarvitsevimmillaan, jolloin puolison maailmaa on vaikea nähdä hänen kannaltaan oikein. Molemmat tuovat suhteeseen myös muut oman historian kokemukset väärin nähdyksi tulemisesta. Draamapedagogi Irma Puumalainen toteutti omassa rakastavassa parisuhteessaan Marjatta Neuvosen kanssa korjaavan näkyväksi tulemisen prosessin.

14–14.30 Kahvitauko (omakustanteinen)

14.30–16.00 Kolmas jakso: Ihminen ja peilit! Arvostava, parantava katseyhteys itseen ja toisiin alkaa nähdyksi tulemisesta. Loppukeskustelu.
– Merja Auer: Rovasti Merja Auer huomasi, että kirkko on osannut korjata syyllisyyttä, mutta ei häpeää. Armahtavan katseen vertaisryhmä Kaarinan ev.lut. seurakunnassa vastaa kirkon kehittymistarpeeseen löytää nykyihmisiä palvelevia työmuotoja. Ryhmän identiteettityö huipentui seurakunnan yhteiseen Armahtavan katseen messuun. Nähdyksi tuleminen on yhteyden perusta myös papin työssä.
– Hanna Hirvonen: Lapsena adoptoitu Hanna Hirvonen alkoi aikuisena etsiä biologisia juuriaan ja löysi veljen vain heti menettääkseen hänet. Päihdetyön ammattilaisen näyttelyprojekti on äärimmäisen henkilökohtainen, siskon kanssa toteutettu matka itsemurhan kautta kuolleen Lassi-veljen valokuvista heijastuvaan minuuteen ja elämään.
– Outi Johansson: Vastaanottohuoneen asetelmat eivät ole korjaavin lähtökohta nuoren ja ammattiauttajan suhteelle. Yläkoululainen Sini Haatasen koulupsykologina aloittanut Outi Johansson halusi tehdä arviontipainotteista työtään vaikuttavammaksi ja tarjoutui osallistumaan Sinin kokonaiseen maailmaan. Monivuotiseen näkyväksi tulemisen prosessiin Sinin peiliksi liittyi myös isä.
– Seminaarin loppukeskustelu

 

Ilmoittautumiset:

Ilmoittaudu Lempeä Katse -seminaarin livetapahtumaan (maskiperiaate, Harjavalta-sali, Myllykatu 3, Harjavalta) tai kotona/työpaikalta seurattavaan livestriimiin: Pirita Torvi, voimauttavavalokuvakoulutus@gmail.com tai puh. 050–341 4739. Seminaari ei ole saatavissa jälkinauhoitteena, vaan voit seurata sitä ainoastaan seminaarin tapahtuma-aikana 23.8. klo 9–16. Paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Huom! Seminaari järjestetään lähitapahtumana ainoastaan, jos vallitseva koronatilanne ja viranomaismääräykset sekä -rajoitukset sallivat tapahtuman järjestämisen. Mikäli koronatilanne ei salli tapahtuman järjestämistä lähitapahtumana, järjestetään se ainoastaan verkossa etätapahtumana.

Museolla on ilo kutsua sinut, läheisesi, työyhteisösi ja sen oppilaat mukaan yleisöseminaariin. Tapahtumaan on vapaa pääsy kaikille kiinnostuneille ennakkoilmoittautumisen kautta. Tervetuloa!

Tutustu näyttelyyn: www.harjavalta.fi/museo/lempeakatsev

Opastukset Lempeä Katse V - Voimauttavia valokuvia -näyttelyyn

Sunnuntaina 12.9.2021 klo 10-12, 13-15 ja 16-18

Näyttelyn opastuskierrokset järjestetään Emil Cedercreutzin museossa sunnuntaina 12.9. klo 10-12, klo 13-15 ja klo 16-18. Opastajina ovat Miina Savolainen sekä eri ammattikunnista tulevat erikoistumisopiskelijat. Ilmoittaudu mukaan ilmaiselle opastuskierrokselle esimerkiksi koko opiskelijaryhmäsi kanssa!

Huom! Opastuskierrokset näyttelyyn järjestetään lähitapahtumana ainoastaan, jos vallitseva koronatilanne ja viranomaismääräykset sekä -rajoitukset sallivat tapahtuman järjestämisen. Mikäli koronatilanne ei salli tapahtuman järjestämistä lähitapahtumana, järjestetään se ainoastaan verkossa etätapahtumana.

 

Opastuskierrokset sunnuntaina 12.9.2021:

klo 10-12
(osallistuminen paikan päällä näyttelyssä)
Oppaat: Lasten ja nuorten psykologi Outi Johansson, rovasti Merja Auer, psykoterapeutti Sanna Kaisla-Jokinen, perhetyöntekijä Pirita Torvi, sekä Miina Savolainen.

klo 13-15
(osallistuminen paikan päällä näyttelyssä)
Oppaat: Outi Johansson, Merja Auer, Pirita Torvi, Sanna Kaisla-Jokinen sekä Miina Savolainen.

klo 16-18
(osallistuminen paikan päällä näyttelyssä)
Oppaat: Outi Johansson, Merja Auer, Pirita Torvi, Sanna Kaisla-Jokinen sekä Miina Savolainen.

Huom! Mikäli koronatilanne ei salli tapahtuman järjestämistä lähitapahtumana, järjestetään se verkossa etätapahtumana.

 

Ilmoittautumiset:

Pirita Torvi, voimauttavavalokuvakoulutus@gmail.com, puh. 050-341 4739.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tutustu näyttelyyn: www.harjavalta.fi/museo/lempeakatsev