Leipämuotti ja pistelö

Emil Cedercreutzin museo esittelee syyskuun kuukauden esineinä lukijoille leivän valmistamisen välineistöä. Kuukauden esineenä ovat leipämuotti ja pistelö museon Maahengen temppelin kokoelmasta. Kyseiset esineet ovat tulleet museon kokoelmiin alun perin kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) toteuttaman kansatieteellisen esineistön keräystyön tuloksena 1900-luvun alkupuolella. Esineet kuuluvat taiteilijan ajatuksesta syntyneen Maahengen temppelin kokoelmaan ja ovat esillä perusnäyttelyssä.

Kuvan leipämuotti eli leipäformu on valmistettu ohuesta rautapellistä. Muotti muodostuu kahdesta pyöreästä vanteesta, jotka on kiinnitetty toisiinsa neljällä tapilla. Muotin avulla taikinasta otettiin pyöreitä reikäleipiä. Kuvassa muotin vieressä on reikäleivän rei’ittämiseen käytetty työväline pistelö, josta on käytetty myös nimeä puskin.

Kahteen mielenkiintoiseen esineeseen pääset tutustumaan lähemmin vierailemalla Emil Cedercreutzin museossa ja Maahengen temppelin perusnäyttelyssä. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 343, 364.