Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Pulkkareki

Joulukuun kuukauden esineenä Emil Cedercreutzin museo esittelee lukijoille esineen Maahengen temppelin perusnäyttelystä ja kokoelmasta. Esine on vanha ja pienikokoinen pulkkareki, joka kuuluu kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879 – 1949) perustamaan Maahengen temppelin kansatieteelliseen esinekokoelmaan. Tämä kuukauden esine on yllä olevassa kuvassa olevista kahdesta reestä etummainen.

Materiaaliltaan hevosen vetämä yhden hengen matkareki on puuta ja rautaa. Siinä on puujalakset, jotka on erikseen vahvistettu rauta-anturoilla. Reki sisältää myös rautaiset tuet. Ohjastajan istuin sijaitsee pulkkaosan takana. Reki on maalattu kokonaan mustaksi, mutta maalipinta on kulunut ja sen alta näkyy paikka paikoin punaisenruskea vanhempi maalipinta. Reki on koristeltu myös kapein sinisin raidoin. Museon arkistotietojen mukaan tämä pulkkareki on aikanaan ollut käytössä Kokemäellä.

Kuukauden esineenä olevan reen ja muita Maahengen temppeliin kuuluvia kulku- ja kuljetusvälineitä pääset näkemään lähempää vierailemalla Emil Cedercreutzin museon näyttelyissä. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva & Nordberg, Henri & Venho, Tuulevi (toim.) (1995). Maahengen temppeli. Opas maaseudun entisaikain elämänmenon tuntemiseen. Toimittaja: Venho, Tuulevi. Emil Cedercreutzin museon julkaisuja 6. Kustantaja: Harjulan Kilta ry. s. 82.

Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 359, 384.