Maahengen temppelin pienoismalli: Timo Saari. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Maahengen temppelin pienoismalli: Timo Saari. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Maahengen temppelin pienoismalli

Timo Saari, 1997

Mukavaa joulunalusaikaa, museon ystävät!

Emil Cedercreutzin museon kuukauden esine -sarja on tänä vuonna 2023 painottunut esittelemään yleisölle yksityiskohtia museon uusitusta Elämänkerta-perusnäyttelystä. Emil Cedercreutzin elämää kuvaavaa näyttely esittelee museonperustajan, kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) mielenkiintoista elämäntarinaa esinein, taideteoksin, sanoin ja kuvin. Joulukuun kuukauden esineenä on ainutlaatuinen ja hieno esine, joka pitkästä aikaa asetettiin esille perusnäyttelyn uudistuksen yhteydessä. Kysymyksessä on alkuperäisen Maahengen temppelin pienoismalli.

Kuvan pienoismalli on harjavaltalaisen mainostoimistoyrittäjän Timo Saaren tekemä vuonna 1997. Ulvilan, Euran ja Harjavallan kunnat olivat tuolloin mukana Helsingissä tammikuussa järjestetyillä matkamessuilla. Messuosastolla esillä oli kolmen kunnan yhteinen Ruukkikulttuurikierros, joka esitteli kartalle sijoitettuina pienoismalleina hienoja matkailukohteita eri kunnista. Harjavallasta mukaan oli valikoitunut Emil Cedercreutzin alkuperäisestä ajatuksesta syntynyt Maahengen temppeli – mielenkiintoinen rakennus ja museo upealla joenrantatörmällä Harjavallassa. Timo Saari suunnitteli ja rakensi messuosastolla esillä olleen kartan sekä siihen sijoitettuja kulttuurikohteiden pienoismalleja, muun muassa tämän kuvassa olevan Maahengen temppelin pienoiskoossa. Pienoismalli kuuluu nykyisin museon kokoelmiin.

Pienoismallista katsoja saa hyvän käsityksen Emil Cedercreutzin aikanaan suunnittelemasta rakennuksesta. Maahengen temppeli rakentui junanvaunumaisesti huone ja osasto kerrallaan vuosien 1916-1942 välillä. Rakennus ei ole sisätiloiltaan nykypäivänä yleisökäytössä. Voit tutustua siihen kävelemällä museon Veistospuistossa, joka levittäytyy rakennuksen läheisyyteen.

Museo on avoinna talvikaudella ti, ke, su 12-16, to 12-18. Joulunaikaan museo on suljettu 15.12.2023-1.1.2024.

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Timo Saaren arkisto, kotialbumi ja haastattelutiedot.