Kuvassa Emil Cedercreutzin museon maaliskuun kuukauden esine, museon kokoelmiin kuuluva ryijy. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Kuvassa Emil Cedercreutzin museon maaliskuun kuukauden esine, museon kokoelmiin kuuluva ryijy. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Ryijy

Aurinkoista maaliskuuta museon ystäville! Kuukauden esine vie lukijat tässä kuussa Emil Cedercreutzin museon monipuolisten tekstiilikokoelmien pariin, sillä maaliskuun esineeksi on valittu Maahengen temppeli -perusnäyttelyyn kuuluva ryijy.

Kuvassa oleva ryijy on osa kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija, vapaaherra Emil Cedercreutzin (1879–1949) jäämistöä, laajaa elämäntyötä ja museon kokoelmia. Emil Cedercreutz keräsi pääosin 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikana muun kansatieteellisen aineiston ohessa yhteensä 67 ryijyä sisältävän ryijykokoelman, johon myös tämä kuukauden esine kuuluu. Cedercreutz kuvaa ryijyjen keräämisen harrastustaan omaelämäkerrassaan Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää:

”Ihmeellisintä oli, että aloitin sisustuksen ryijyistä. Silloin (1905) oli tuskin ainoatakaan yksityishenkilöä, joka olisi niitä koonnut, ja noista ”vanhoista rääsyistä”, joita pyöräni ohjaustangolla kuljetin kotiin pyyntimatkoiltani, tehtiin paljon pilaa. Niiden hinnat vaihtelivat kymmenestä kolmeenkymmeneen markkaan kappaleelta, ainoastaan muutamat maksoivat viisikymmentä markkaa. Paikkasin ja parsin ahkerasti ryijyjäni, neuloin uutta nukkaa, haalistin ja värjäsin lankoja saadakseni värisävyt sopimaan iän haljastamiin kohtiin ja vihdoin sain kokoelmani valmiiksi, noin kuusikymmentä kappaletta, jotka myöhemmin ovat olleet näyttelyissä ja herättäneet asiantuntijoitten huomiota.”

Kuvan ryijy on suorakaiteen muotoinen, geometrinen ja reunoistaan shakkilautakuvioinen. Siinä on pellavaloimet ja villainen kolmilankainen nukka. Ryijy sisältää myös vuosiluvun 1819. Esineen saantipaikka ei ole tiedossa, mutta museon arkistotietojen perusteella se on todennäköisesti Köyliön alueella. Korkeudeltaan esine on n. 180 cm ja leveydeltään n. 125 cm.

Osa taiteilijan keräämästä ryijykokoelmasta on esillä tällä hetkellä museon perusnäyttelyssä. Kuvan ryijyyn pääset lähempää tutustumaan vierailemalla Emil Cedercreutzin museossa. Tutustu ennen käyntiäsi museon aukioloaikoihin. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos. s. 199.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. s. 147-151.

Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 406-407.