Napakaira

Emil Cedercreutzin museon joulukuun kuukauden esine on napakaira, joka kuuluu Maahengen temppeli -perusnäyttelyyn. Maaseudun elämää menneinä aikoina kuvaava Maahengen temppeli on kansatieteellinen esinekokoelma, jolla on mielenkiintoinen tarina – kokoelma on syntynyt kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) tekemän, vuosikymmeniä kestäneen esineistön keräystyön tuloksena 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Laaja kokoelma esittelee useiden satojen esineiden kautta maaseudun elämää ja työtä.

Kuukauden esineeksi valittu kaira sisältää rautaterän, jonka yläpäässä on reikä ja sen läpi kulkee puinen kääntösarvi. Terän pituus on noin 53 cm ja puuosan pituus noin 45 cm. Terän pää on kourumainen. Materiaaliltaan esine on puuta ja rautaa. Kaira on satakuntalainen, mutta sen tarkempi alkuperä tai valmistusaika ei ole jäänyt tietoon.

Maahengen temppelin työvälineisiin voit tutustua käynnilläsi Emil Cedercreutzin museossa. Museon aukioloajat löydät verkkosivuiltamme tästä linkistä. Museo on joulunaikaan suljettu 17.12.2021-1.1.2022. Sunnuntaista 2.1. alkaen museo on jälleen normaalisti yleisölle avoinna. Tervetuloa!

Lähteet:
Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kuvassa joulukuun kuukauden esine, puusta ja raudasta valmistettu kaira. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Joulukuun kuukauden esine on puusta ja raudasta valmistettu kaira. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.