Tuoli

Hyvää uutta vuotta kuukauden esine -julkaisusarjan lukijoille!

Emil Cedercreutzin museon kuukauden esine -sarja on esitellyt viime vuonna 2023 yleisölle yksityiskohtia museon uusitusta Elämänkerta-perusnäyttelystä. Emil Cedercreutzin elämää kuvaava näyttely esittelee museonperustajan, kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) mielenkiintoista elämäntarinaa esinein, taideteoksin, sanoin ja kuvin. Myös tammikuun 2024 ensimmäinen kuukauden esine löytyy tästä uusitusta perusnäyttelystä.

Tammikuun kuukauden esine on kuvassa oleva Emil Cedercreutzin jäämistöön kuuluva vanha tuoli. Esine on kuulunut aikanaan Emil Cedercreutzin Helsingin ja Harjavallan kotien irtaimistoon. Taiteilijakoti Harjula, nykyisinkin yleisölle avoinna oleva museokohde, sijaitsee Harjavallassa Kokemäenjoen rannalla. Emil Cedercreutz rakennutti taiteilijakotinsa jyrkälle joenrannan törmälle Harjavaltaan vuonna 1914 ollessaan noin 35-vuotias. Ulkomailla vuosia opiskellut ja elänyt taiteilija rakasti kotimaakuntaansa Satakuntaa. Ohikulkumatkallaan hän löysi uuden kotinsa luonnonkauniin paikan. Kotinsa Cedercreutz sisusti kotimaasta ja ulkomailta hankkimallaan esineistöllä, taiteella ja huonekaluilla, kauniilla väreillä ja erilaisilla tyyleillä. Kuvan tuoli ei viime vuosina ole ollut esillä taiteilijakodissa. Elämänkerta-salin näyttelyuudistuksen myötä tämä hieno ja vanha esine on nyt asetettu esille perusnäyttelyyn.

Voit tutustua uusittuun perusnäyttelyyn sekä muuhun Emil Cedercreutzin elämäntyöhön vierailemalla museossa. Talvikaudella museo on avoinna ti, ke, su 12-16 ja to 12-18. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos.
Emil Cedercreutzin museon arkisto ja kokoelmatiedot.

Kuvan tuoli on kuuluu Emil Cedercreutzin jäämistöön. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Kuvan tuoli on kuuluu Emil Cedercreutzin jäämistöön. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.