Kuvassa linja-auton odotuskoppi. Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Kuvassa linja-auton odotuskopin koriste. Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Koppi

Viime kuukausien aikana Emil Cedercreutzin museo on esitellyt kuukauden esine -sarjassaan kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) veistoksia museon alueen veistospuistosta sekä muita alueen erityisiä yksityiskohtia. Heinäkuun kuukauden esineenä vuorossa on pieni keltaraitainen koppi, joka sijaitsee museolle johtavan tien läheisyydessä metsän reunassa.

Kuukauden esineenä oleva rakennus on materiaaliltaan puuta ja siinä on peltikatto. Kopin yhdellä puolella on ovi ja kahdella muulla ikkunat. Koppi on maalattu keltaisin ja valkoisin raidoin. Sen katto sekä ikkunapuut ovat vihreät. Rakennuksen raidallinen maalaus toistuu myös muissa museon alueen rakennuksissa. Yksityiskohtana rakennuksen katolla sijaitsee koriste, joka sisältää kirjaimet E ja C. Nimikirjaimet viittaavat pihapiirin alkuperäiseen asukkaaseen, kuvanveistäjä Emil Cedercreutziin.

Mutta mikä on ollut tämän pienen rakennuksen tarkoitus? Säilyneen muistitiedon mukaan vuonna 1914 Harjavaltaan asumaan muuttanut Emil Cedercreutz käytti tätä koppia linja-auton odotuskoppina ja sijoitti sen kotiinsa johtavan tien varteen. Pieni ja korkea koppi on tarjonnut huonommallakin säällä suojaisan odotuspaikan. Kopin sisältä löytyy myös penkki, johon odottaja on voinut istahtaa.

Luonnonkaunis Emil Cedercreutzin museon alue sisältää useita mielenkiintoisia yksityiskohtia ja veistoksia. Heinäkuun kuukauden esineenä olevan raidallisen kopin ja muut sarjassa aikaisemmin julkaistut pihapiirin osat pääset näkemään lähempää vierailullasi Emil Cedercreutzin museoon. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.