Kuva © Pasi Annala

Varsa
Emil Cedercreutz, 1942

”Olen aina paljon pitänyt hevosista. Nuo neljä jalkaa, jotka niin sanoakseni, lyövät tahdin elämän sävelelle, nuo kaksi liikkuvaa korvaa, tuo jonkun verran kömpelö ruumis ja, ennen kaikkea, nuo suuret, viisaat, liikkumattomat silmät, kuinka paljon pidänkään niistä!” (Emil Cedercreutz, 1920)

Kesäkuun esineenä esittelemme teille Emil Cedercreutzin tekemän ja museomme kokoelmiin kuuluvan pienikokoisen veistoksen, Varsan, joka on tehty vuonna 1942. Varsa kuuluu osaksi Cedercreutzin veistostuotantoa esittelevää Työn jälkeen -näyttelyä, joka on museolla nähtävissä yhtenä pysyvistä näyttelyistämme.

Emil Cedercreutz oli ja on edelleen kuuluisa rakkaudestaan kotiseutuaan Satakuntaa ja sen maaseutua kohtaan. Satakuntalaisen maatyön ja erityisesti hevosten kuvaaminen oli lähellä kuvanveistäjän sydäntä ja siitä hänet usein myös muistetaan. Hevonen – raskaassa maatyössä rasittunut hevonen, varsaansa hellästi hoivaava tamma, korskea sirkushevonen tai pieni suloinen varsa – liittyy aiheena Cedercreutzin tuotannossa paitsi maakunnan arkeen, työntekoon, liikkumiseen ja elämään, mutta sen lisäksi taiteilijan hevosaiheisissa veistoksissa myös näkyvät erilaiset vahvat tunnetilat ja persoonallisuus.

Veistämiensä hevosten muotokielen avulla Cedercreutz otti kantaa myös yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja eläintensuojelun tarpeeseen[1].

Kuvan veistoksen varsa seisoo suorilla jaloilla ja pitää päätään taivutettuna alaspäin. Varsalla on myös olemassa samaan aikaan vuonna 1942 tehty, yksityisomistuksessa oleva sisarveistos, jossa eläin on kokoluokaltaan sama, mutta sen asento on erilainen. Kummatkin veistokset ovat olleet Ateneumissa taidenäyttelyssä esillä valmistusvuonnaan.

Veistos on valettu pronssiin ja kooltaan se on pieni – sen korkeus on vajaat 26 cm ja pituus varsan päästä hännän päähän vajaat 28 cm. Veistokseen pääset tutustumaan lähietäisyydeltä Emil Cedercreutzin museon Työn jälkeen -veistosnäyttelyssä.

 

Lähteinä käytetty:

[1] Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 6

Cedercreutz, Emil (1920). Maata ja ilmaa – sanoin ja kuvin.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.