Kuva © Emil Cedercreutzin museo. Kuvan puvut: Teatterimuseo.

Vaunut

Emil Cedercreutzin museon tämänhetkiset vaihtuvat näyttelyt ovat avoinna yleisölle enää tämän viikon 11.10.2020 saakka. Yksi näyttelyistä on Unelmien kuteita – Epookkipukuja Teatterimuseon kokoelmista. Teatterimuseon kokoelmista koostettuun kiertonäyttelyyn on upeiden pukujen lisäksi tuotu esille myös kuvassa olevat, Emil Cedercreutzin museon kokoelmiin kuuluvat vaunut.

Lokakuun kuukauden esineenä olevat vaunut ovat alkujaan kuuluneet näyttelijätär Ida Aalbergille (1857-1915). Myöhemmin ne ovat tulleet kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) omistukseen. Vaunut kuuluvat hänen jäämistöönsä ja museon kokoelmiin. Materiaaliltaan ne ovat puuta, rautaa, pajua, nahkaa ja kangasta. Istuinten selkänojat ja pyörien roiskesuojat ovat punosta. Vaunut sisältävät nahkaosia sekä punakuvioisen maton. Keltaisiksi maalatut ja ruskein viivoin koristellut pyörät ovat halkaisijaltaan 85 cm ja 57 cm. Pituudeltaan vaunut ovat 256 cm.

Unelmien kuteita ja museon muut vaihtuvat näyttelyt päättyvät 11.10.2020. Vielä siis ehdit käymään, tervetuloa! Näyttelyistä voit lukea lisää täältä: www.harjavalta.fi/museo/vaihtuvatnayttelyt. Museon aukioloajat voit tarkistaa tästä: www.harjavalta.fi/museo/aukioloajat.

 

Lähteinä käytetty:
Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kuvassa etualalla oleva punainen puku:
Anna Karenina, 1800-luvun lopun turnyyripuku, Teatterimuseon kokoelmat.
Teatteriesitys: Leo Tolstoi, Vladislav Uspenski: Anna Karenina, Lahden kaupunginteatteri 2000.
Pukusuunnittelu: Kaija Salaspuro.
Pukujen toteutus: Leena Mäntykallion johdolla.