Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Kynänterän pyyhin

Toukokuun esineenä esittelemme teille Emil Cedercreutzin jäämistöön ja Harjulan taiteilijakodin esineistöön kuuluvan mustekynän terän pyyhkimen.

Kynänterän pyyhkimet olivat yleisesti käytössä olevia apuvälineitä mustekynällä kirjoitettaessa. Kun kynä kastettiin musteeseen, käytettiin pyyhintä varmistamaan, ettei terässä ollut liikaa mustetta. Myös käytön jälkeen kynänterä pyyhittiin kuivaksi pyyhkimen avulla. Pyyhkimen käytännöllisyys liittyy sen kankaiden kerroksiin, sillä päällimmäisen kankaan alapuolella sijaitsi useampia kangaskerroksia, joihin liika muste voitiin pyyhkiä. Yksinkertaisimmillaan tällainen pyyhin saattoi koostua samanmallisista, usein pyöreistä kangaspaloista, joita asetettiin päällekkäin useita. Ne kiinnitettiin keskikohdasta toisiinsa esimerkiksi napilla, joka oli myös esineen koriste. Pyyhkimiä tehtiin paljon kouluissa käsityötunneilla, sillä niitä tarvitsivat aikuisten lisäksi myös kirjoittamista kouluissa opettelevat lapset.

Kuvassa oleva Emil Cedercreutzin kynänterän pyyhin on muodoltaan apilanlehden mallinen ja sen terälehtien päissä ovat langoilla kirjaillut kukkakuviot. Pyyhintä koristavat lisäksi pienet kirkkaat helmet. Materiaaliltaan pyyhin on päällimmäisen kankaan osalta punaista velveton-kangasta. Punaisen kankaan alla on vielä kaksi mustaa kangaskerrosta. Kankaan leveys on leveimmältä kohdaltaan kuusitoista senttimetriä. Pyyhkimen keskellä oleva koriste, pieni käsi, on posliininen ja sen korkeus on neljä senttimetriä. Esine on hyväkuntoinen – Emil Cedercreutz ei aikanaan raaskinut käyttää tätä pyyhintä, koska se olisi likaantunut ja kulunut. Esine kuului Emilin lempiesineisiin ja se sijaitsee yhä Emilin taiteilijakodin Harjulan punaisen salin kirjoituspöydällä. Esine on käsityönä valmistettu, mutta sen valmistusvuosi ei ole tiedossa.

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.