Kuvassa on kuukauden esineenä oleva maljakko taiteilijakoti Harjulasta. Kuva: Emil Cedercreutzin museo

Kuva: Emil Cedercreutzin museo

Maljakko

Hei vaan helmikuu ja hyvää kevättalvea museon ystäville!

Helmikuussa Kuukauden esine -sarja johdattaa sinut kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) tunnelmalliseen taiteilijakotiin Harjavallassa Kokemäenjoen rannalla. Emil Cedercreutz rakennutti taiteilijakotinsa kauniille joenrannan rinnetontille Harjavaltaan vuonna 1914, ollessaan noin 35-vuotias. Ulkomailla vuosia opiskellut ja elänyt taiteilija rakasti kotimaakuntaansa Satakuntaa ja löysin tulevan Harjavallan kotinsa paikan sattumalta ohikulkumatkallaan. Kotinsa Cedercreutz sisusti kotimaasta ja ulkomailta hankkimallaan esineistöllä ja taiteella, kauniilla väreillä ja erilaisilla tyyleillä.

Yksi taiteilijakodin esineistä on nyt esittelyssä helmikuun kuukauden esineenä. Kysymyksessä on taiteilijakodin eteishallissa sijaitseva maljakko, joka kuuluu Emil Cedercreutzin jäämistöön. Kuvan fajanssimaljakko on korkeudeltaan 22 cm. Maljakko on koristeltu erilaisin värikkäin maalauksin, joiden aiheisiin lukeutuvat muun muassa rakennukset, kasviaiheet ja kiinalainen kirjoitus. Museon kokoelmatietojen mukaan upea esine on valmistettu Kiinassa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa (Pirjo Varjola / Museovirasto).

Kuukauden esine on yleisön nähtävillä taiteilijakoti Harjulassa, johon pääset tutustumaan opastetun kierroksen mukana. Museo on talvikaudella avoinna ti, ke, su 12-16 ja to 12-18. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos.

Emil Cedercreutzin museon arkisto ja kokoelmatiedot.

Varjola, Pirjo. Museovirasto, Emil Cedercreutzin museon kokoelmatiedot.