Emil Cedercreutz, Äidinrakkaus (1928). Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Äidinrakkaus

Emil Cedercreutz, 1928

Viime vuosina Emil Cedercreutzin museon ympäristöön on pystytetty useita pronssiin valettuja kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) veistoksia. Teokset ovat osa alueelle rakentuvaa veistospuistoa. Kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda monipuolisen kuvanveistäjän kauneimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon luonnonkauniissa joenrantamaisemassa. Valmistuessaan puisto tulee sisältämään noin kaksikymmentä Cedercreutzin veistosta ja samalla se muodostaa taiteilijan tuotantoa esittelevän ainutlaatuisen näyttelyn museon ympäristöön.

Emil Cedercreutzin museo on esitellyt viime vuosina osana kuukauden esine -sarjaansa muun muassa museon alueen veistospuistoon pystytettyjä teoksia. Vuonna 2019 veistospuisto sai kaksi uutta veistosta. Niistä toinen, Emil Cedercreutzin Äidinrakkaus, esitellään yleisölle joulukuun kuukauden esineenä. Pronssiveistos kuvaa kahta hevosta, tammaa ja varsaa. Se on valmistunut vuonna 1928 ja kooltaan se on 49 x 65 x 27 cm. Veistos on luonnos suuremmalle, samannimiselle teokselle, joka myöhemmin pystytettiin Helsinkiin. Hevosaihe on yleinen Emil Cedercreutzin veistoksissa ja esiintyy monipuolisesti myös hänen siluettitaiteessaan.

Emil Cedercreutzin museon alueen veistospuiston teoksiin voit tutustua paikan päällä. Teoksista on myös saatavilla kartta museon vastaanotosta.

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 86.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.