Kuvassa Emil Cedercreutzin museon kokoelmiin kuuluva pulkkareki.

Kuvassa Emil Cedercreutzin museon kokoelmiin kuuluva pulkkareki. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Pulkkareki

Kuluneena alkuvuotena olemme saaneet nauttia kauniista lumisista pakkaspäivistä. Helmikuun kuukauden esineen myötä tutustutaan talvikaudella liikkumiseen menneinä aikoina – kuukauden esine on nimittäin pulkkareki museon Maahengen temppelin kokoelmasta.

Kuvan vanha reki kuuluu kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) toteuttaman keräystyön tuloksena syntyneeseen Maahengen temppelin kansatieteelliseen kokoelmaan. Pienikokoinen matkareki on suunniteltu yhden hevosen vetämäksi ja materiaaliltaan se on puuta sekä rautaa. Esine on aikanaan maalattu pohjaväriltään mustaksi, mutta sen koristemaalauksissa on runsaasti eri värejä. Reen istuimessa on säilytyskotelo tavaroille. Reen sivuilla on siivekkeet, joiden tarkoitus on ollut estää reen kaatumisen vauhdissa. Museon kokoelmatietojen mukaan kulkupeli on peräisin Yttilän kylästä Köyliöstä. Esineen valmistusvuosi ei ole tiedossa.

Tähän hienoon rekeen ja muuhun Maahengen temppelin talonpoikaisesineistöön voit tutustua käynnilläsi Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa. Museon verkkosivuilta löydät aukioloajat ja voit tutustua ennakkoon myös museon koronavirukseen liittyviin turvallisuusohjeisiin.

Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon kokoelmatiedot.