Former (Muotoja)

Emil Cedercreutz, 1937

Mukavaa pääsiäisen odotusta museon ystäville!

Kevät keikkuen tulevi – nyt vietetään jo huhtikuun ensimmäistä viikkoa. Museolla on tänä keväänä uudistettu kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) elämästä kertovaa Elämänkerta-perusnäyttelyä. Näyttely rakentuu parhaillaan pala palalta, voit seurata siellä tapahtuvia toimenpiteitä museokäyntisi yhteydessä ja museon somekanavista.

Huhtikuun esinekin liittyy tähän näyttelyyn merkittävällä tavalla, sillä kyseessä on uudistettuun näyttelyyn pysyvästi esille asetettu Emil Cedercreutzin upea, ainutlaatuinen veistos Muotoja (Former). Tämä vuonna 1937 valmistunut työ on Cedercreutzin tuotannossa harvinainen abstrakti teos. Teoksessa kolme keskenään erilaista sakaraa yhdistyvät ylhäällä yhdeksi. Sakarat sisältävät erilaisia kaaria, viuhkoja, hedelmiä ja geometrisia muotoja. Teoksen syntyhistoriasta on valitettavasti jäänyt vain vähän tietoa, mutta suullisen perimätiedon perusteella veistoksen on ajateltu kuvaavan elämän voimaa, kärsimystä ja iloa sekä intohimoa. Kuvan veistos on materiaaliltaan kipsiä. Näyttelykuntoon sen on saattanut konservaattori Liisukka Oksa.

Former (Muotoja) on tuttu teos Harjavallassa, sillä veistoksesta tehty suurennos on sijoitettu vuonna 2002 pronssiin valettuna Lammaisten Energia Oy:n tilojen edustalla olevaan liikenneympyrään yrityksen 90-vuotisjuhlan kunniaksi. Suurennoksen on tehnyt kuvanveistäjä Pertti Mäkinen.

Piipahda museolla lähipäivinä ja -viikkoina! Tämän veistoksen pääset jo näkemään läheltä Elämänkerta-näyttelyssä ja samalla voit seurata, kun perusnäyttely valmistuu. Valmistuessaan näyttely tulee esittelemään yleisölle museonperustajan mielenkiintoista elämäntarinaa esinein, teoksin, sanoin ja kuvin.

Emil Cedercreutzin museo on talvikaudella avoinna ti, ke, su 12-16 ja to 12-18. Huom! Pääsiäisviikolla museo on avoinna ti-to 4.-6.4. klo 12-16 ja suljettu pe-ma 7.-10.4.2023. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto ja kokoelmatiedot, konservointiraportti.

Kuvassa Emil Cedercreutzin teos Former (Muotoja). Kuva: Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo

Kuvassa Emil Cedercreutzin teos Former (Muotoja). Kuva: Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo