Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Tuoli

Vuoden 2014 ensimmäisenä kuukauden esineenä Emil Cedercreutzin museo esittelee kuvanveistäjä ja siluettitaiteilja Emil Cedercreutzin (1879-1949) Harjavallassa sijaitsevan taiteilijakodin esineistöön kuuluvan tuolin, joka sijaitsee kodin kirjastohuoneessa.

Tuoli on materiaaliltaan tammea ja valmistettu 1600-luvun loppupuolella. Korkeudeltaan tuoli on 102 cm, leveydeltään 66 cm ja syvyydeltään 52 cm. Tuolin käsinojat ja jalat sekä jalkojen tukipuu on kierresorvattu. Sen istuin ja selkänoja on kiinteästi verhoiltu vihreällä kirjaillulla villakankaalla. Kukka-aiheisissa kirjailuissa esiintyvät köynnökset, ruusut ja tulppaanit. Istuinta ja selustaa kiertää messinkinupein kiinnitetty hapsureuna. Tuolin puuosat ovat tummaksi petsattuja ja kiillotettuja. Esineen kunto on hyvä.

Tuoli on tullut Emil Cedercreutzin omistukseen hänen ostettuaan sen lähipitäjästä 1900-luvun alkupuolella. Kuukauden esineenä olevaan tuoliin pääsee lähemmin tutustumaan vierailemalla taiteilijan kodissa Harjulassa Harjavallassa. Taiteilijakoti on avoinna yleisölle ympäri vuoden museon aukioloaikoina. Tervetuloa!

 

Lähteinä tekstissä käytetty:

Suomen Kansallismuseo.

Pylkkänen, Riitta (1965). Vanhat tuolimme. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö. s. 16-20.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.