Kuva: Emil Cedercreutz, Hevosten taltuttaja, 1908, Emil Cedercreutzin museon kokoelmat.

Hevosten taltuttaja

Emil Cedercreutz, 1908

Viime vuonna 2019 ilmestyi taidehistorioitsijoiden Annika Waenerbergin ja Manuel Vélez Cean kirjoittama taiteilijaelämäkerta ja tutkimus Emil Cedercreutz 1879-1949. Laajan, satojen sivujen mittaisen taiteilijaelämäkerran kanteen on valittu Emil Cedercreutzin veistos Hevosten taltuttaja. Sama veistos on heinäkuussa esillä myös Emil Cedercreutzin museon kuukauden esineenä.

Hevosten taltuttaja -veistos on valmistunut vuonna 1908, tekijänsä kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin ollessa silloin noin 29-vuotias. Teos sisältää miehen rintakuvan, jonka kyljessä veistoksen edessä ja takana on kuvattu laiduntavia hevosia. Teoksen valmistuessa Emil Cedercreutz oli viettänyt nuoruuden vuosiaan opiskellen kuvanveistoa Euroopan silloisissa taidekeskuksissa. Hevosten taltuttaja oli esillä Pariisissa Georges Petit’n galleriassa valmistumisestaan seuraavana vuonna 1909. Suomessa teos oli ensi kertaa esillä vuonna 1910.

Nykyään teoksen voi nähdä museokäynnillä Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa. Kuukauden esineenä olevan veistoksen sekä lukuisat muut taidokkaan kuvanveistäjän tekemät työt ovat nähtävillä museon Työn jälkeen -perusnäyttelyssä. Emil Cedercreutzin veistoksiin voi kesäpäivänä tutustua myös museon ympäristön veistospuistossa, joka sisältää useita taiteilijan töitä pronssiin valettuina. Veistospuistoon voi ennalta tutustua myös museon verkkosivuilla tästä linkistä. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Waenerberg, Annika & Vélez Cea, Manuel (2019). Emil Cedercreutz (1879-1949). Helsinki: SKS. s. 135-136.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.