Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Rattaat

Emil Cedercreutzin museon lokakuun kuukauden esine ovat Maahengen temppelin perusnäyttelyyn ja kokoelmaan kuuluvat rattaat, jotka ovat kuuluneet kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzille (1879-1949). Museon arkistotietojen mukaan Cedercreutz toi nämä kuvassa keskimmäisinä olevat mustanväriset rattaat Harjavaltaan Köyliöstä. Rattaat ovat olleet Emil Cedercreutzin käytössä.

Rattaat eli kiesit ovat hevosen vetämä kaksipyöräinen kulkuväline, joka on valmistettu puusta ja raudasta. Kuvan rattaat ovat laidalliset ja niiden lavalla on istuinpenkki. Rattaat on maalattu mustaksi, mutta maalipinta on paikoitellen kulunut. Tämän kuukauden esineen pituus kokonaisuudessaan on noin 335 cm ja leveys leveimmästä kohdasta mitattuna noin 145 cm.

Maahengen temppelin perusnäyttelyssä sijaitseviin rattaisiin pääset tutustumaan lähemmin museokäynnillä Emil Cedercreutzin museoon. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva & Nordberg, Henri & Venho, Tuulevi (toim.) (1995). Maahengen temppeli. Opas maaseudun entisaikain elämänmenon tuntemiseen. Toimittaja: Venho, Tuulevi. Emil Cedercreutzin museon julkaisuja 6. Kustantaja: Harjulan Kilta ry. s. 47.

Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 166.