Unikeko

Teija Ruuhikorpi-Mäki, 2020

Oho! Kuka oikein on nukahtanut keskelle jouluista näyteikkunaa Harjavallan liikekeskuksessa? Kyseessä taitaa olla ”Unikeko”, porilaisen nukkekeräilijän ja -asiantuntijan Teija Ruuhikorpi-Mäen valmistama tonttunukke, joka esitellään yleisölle Emil Cedercreutzin museon joulukuun kuukauden esineenä.

Näyteikkunaan nukahtanut tonttu on valmistunut tänä vuonna, mutta sen valmistamisen tapa liittyy mielenkiintoiseen suomalaiseen nukenvalmistuksen perinteeseen. Kuvan tonttunukke on tehty suomalaisen Martta-nuken perinteisiä valmistustapoja hyödyntäen, mutta käyttäen nykypäivän materiaaleja. Unikeko-tontulla on massasta valmistettu pää ja kädet, tuuhea villasta tehty parta ja hiukset sekä raitapyjama.

Nyt joulunaikaan voit tutustua Unikekoon lähempää vierailemalla Harjavallan liikekeskuksessa. Tontun voit löytää Emil Cedercreutzin museon ja Kukkilintu-museon yhteisestä jouluikkunasta, joka on osa Harjavallassa tänä jouluna järjestettävää hienoa jouluikkunakampanjaa ”Valoa, väriä ja iloa”. Ajalla 27.11.2020-6.1.2021 järjestettävässä kampanjassa harjavaltalaiset yritykset ja yhdistykset valmistavat oman jouluisen näyteikkunansa, jossa ne esittelevät tuotteitaan ja toimintaansa. Mukana ovat yritysten ja yhdistysten lisäksi myös Harjavallan seurakunta, Keskustan alakoulu, Harjavallan kaupunginkirjasto, Kukkilintu-museo ja Emil Cedercreutzin museo. Jouluiset näyteikkunat ovat yleisön ihailtavissa Harjavallan liikekeskuksessa, Kultakulmassa, Harjavallankadulla, Keskustan alakoululla, kirjastolla, seurakuntatalolla ja kirkolla 6.1.2021 saakka.

Tervetuloa tutustumaan Unikekoon, museoiden yhteiseen ikkunaan sekä lukuisiin muihin hienoihin näyteikkunoihin! Jouluikkunoihin tutustuessasi, huomioithan koronavirukseen liittyvät turvavälit, määräykset ja suositukset.

Jos haluat myös perehtyä Martta-nukkejen mielenkiintoiseen historiaan, siihen mahdollisuuden tarjoaa Emil Cedercreutzin museossa parhaillaan avoinna oleva näyttely ”Rakas Martta – Elämäni nukke”. Näyttely esittelee yleisölle nukkekeräilijä Teija Ruuhikorpi-Mäen kokoelmaa ja suomalaisen Martta-nuken historiaa. Tästä linkistä voit lukea lisää Rakas Martta -näyttelystä.

Tunnelmallista, turvallista ja hyvää joulun odotusta kaikille!

Lähteet:
Emil Cedercreutzin museon arkisto.
Teija Ruuhikorpi-Mäki.

Kuvassa on Teija Ruuhikorpi-Mäen tekemä tonttu Unikeko.

Tonttunukke Unikeko, Teija Ruuhikorpi-Mäki, 2020. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.