Palvelut

Internet-tietokoneet
Asiakkaiden käytössä on viisi tietokonetta, joilla pääsee Internetiin.

 • Tuntikoneet 1-3: Kolme kaikenikäisille tarkoitettua konetta, joissa käyttöaika maksimissaan tunti. Näille koneille varataan aika palvelutiskiltä.
 • Tuntikone 4: Aikuisille ja opiskelijoille tarkoitettu kone, jossa myös tulostusmahdollisuus ja tekstinkäsittelyohjelmisto (Microsoft Office), käyttöaika maksimissaan tunti. Tämän koneen aika varataan palvelutiskiltä.
 • Tutkijanhuoneen tietokone: Aikuisille ja opiskelijoille tarkoitettu tutkijanhuoneen tietokone, jossa myös tulostus-, skannaus- ja värikopiointimahdollisuus sekä tekstinkäsittelyohjelmisto (Microsoft Office), käyttöaika maksimissaan kolme tuntia. Tämän koneen aika varataan palvelutiskiltä.

Wifi / WLAN
Kirjastossa on mahdollista käyttää omaa kannettavaa tietokonetta, tablettia tai älypuhelinta ja kirjautua kaupungin langattomaan verkkoon. Kysy henkilökunnalta lisätietoja.

Aineistonhakukoneet
Kirjaston aineistotietokannan selaamiseen on yksi tietokone. Tällä tietokoneella voit kirjautua omilla verkkotunnuksillasi kirjaston tietokantaan, jossa voit selata ja uusia lainojasi sekä tehdä varauksia. Tiedonhakujen tekeminen ei edellytä sisäänkirjautumista tai verkkotunnuksia.

Lainausautomaatti
Asiakkaiden käytössä on lainausautomaatti. Lainausautomaatilla lainatessa tarvitset kirjastokortin ja salasanan (pin-koodin). Omatoimiaikana lainaaminen onnistuu ainoastaan automaattia käyttäen.

Kopiokone
Mustavalkoinen valokopiointi A4-koossa itsepalveluna. Kysy henkilökunnalta värillisistä ja A3-koon kopioista.

Mikrokortin lukulaite

Kirjastossa on mahdollista käyttää mikrokortin lukulaitetta. Laitetta käytetään tutkijanhuone 2:ssa (ns. hiljainen tila), joten laitteen käyttöön tarvitsee varata aika. Ajan voi varata joko kirjaston palvelutiskillä tai puhelimitse, p. 044 432 5338.

Kuulokkeet
Aikuisten ja opiskelijoiden tuntikoneella sekä tutkijanhuoneen tietokoneella on mahdollisuus käyttää kuulokkeita.

Varaa itsellesi aika digitukeen (maksimissaan 1 tunti) ja kerro aikaa varatessasi millaista tukea kaipaat. Kirjaston henkilökunta opastaa tietokoneen ja internetin käytössä omien taitojensa mukaan.

 • eri palvelujen käyttö internetissä
 • sähköpostit
 • Facebook ja muu sosiaalinen media
 • oman tabletin käyttö
 • oman kannettavan tietokoneen käyttö
 • oman älypuhelimen käyttö

Sähköiseen asiointiin (pankit, Kela, poliisi ym.) ei tietosuojan takia ole mahdollista saada opastusta. Lisätietoja: 044 432 5338

Kirjaston kotipalvelulla tarkoitetaan kirjojen tuomista asiakkaan kotiin. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu pääsääntöisesti sellaisille harjavaltalaisille, jotka eivät korkean iän vuoksi itse pääse asioimaan kirjastossa. Myös pitkäaikainen sairaus tai vamma voivat oikeuttaa kotipalvelun asiakkuuteen.

Miten kotipalveluasiakkaaksi pääsee?

Voitte ilmoittautua kotipalveluasiakkaaksi soittamalla kirjastoon.

044 432 5338 (kirjaston lainaustiski)

Ensimmäisen kotipalvelukäynnin yhteydessä keskustellaan siitä, millaisia kirjoja haluaisitte jatkossa lukea. Voitte esittää omia lainatoiveita tai kirjaston henkilökunta myös suosittelee mielellään kirjoja, joista arvelee teidän pitävän.

Aineisto toimitetaan teille kotiin pääsääntöisesti neljän viikon välein. Samalla huolehdimme myös aiemman aineiston palauttamisesta. Kotipalvelun asiakkaana käytössänne on kirjaston kauno- ja tietokirjallisuus sekä äänikirjat. Kirjastossa on myös isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja sekä lukemisesteisille tarkoitettuja Celia-äänikirjoja.

Tervetuloa kotipalveluasiakkaaksi!

Jos kirjaston kokoelmissa ei ole tarvitsemaasi kirjaa tai se on lainassa, se voidaan varata sinulle lainattavaksi muusta kirjastosta, joko Harjavaltaan tai muuhun Satakirjastojen toimipisteeseen.

Varaukset Satakirjastojen aineistoon ovat maksuttomia (määräaikaan mennessä noutamattomasta varauksesta peritään 1 €).

Varauksen voi tehdä:

 • kirjastossa
 • puhelimitse: 044 432 5338
 • verkossa: www.satakirjastot.fi
 • sähköpostitse: harjavallan.kirjasto@harjavalta.fi

Varauksen saapuessa lähetetään saapumisilmoitus asiakkaan valinnan mukaan joko tekstiviestinä, sähköpostitse tai kirjeenä.

Varattu aineisto on noudettavissa 7 vuorokauden ajan saapumisilmoituksesta. Asiakkaalla tulee olla lainausoikeus varausta noudettaessa. Jos varattua aineistoa ei noudeta määräaikaan mennessä, varaus puretaan ja asiakkaalta peritään 1 € maksu noutamattomasta varauksesta.

Kaukopalvelu

Satakirjastoista puuttuvaa aineistoa voidaan tilata asiakkaille lainattavaksi muista kirjastoista Suomesta tai tarvittaessa ulkomailta noudattaen kaukopalvelusääntöjä ja lainan antaneen kirjaston ehtoja. Kaukopalveluasiakkaalla tulee olla lainausoikeus.

Kaukolainat Suomesta 8 €
Kaukolainat Pohjoismaista 15 €
Kaukolainat muualta ulkomailta 30 €

Kaukolainat Harjavallasta muille kirjastoille

 • Kaukolaina 15 €/kpl
 • Jäljennökset tai tulosteet 15 € / ensimmäiset 20 sivua ja seuraavat sivut 1 € / sivu

Vinkkaukset eri luokka-asteille

Kirjavinkkauksia tarjotaan lukuvuosittain 1.–6. ja 7.–8 luokille sekä lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Kirjavinkkauksia pidetään pääsääntöisesti kirjastossa, mutta tarvittaessa myös kouluilla.

1–6 –luokkien vinkkaukset

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

7-8 –luokkien vinkkaukset

Tiedustelut: kati.pipinen(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5343

Lukudiplomit

Harjavallan kaupunginkirjaston lukudiplomit luokille 1 – 3 sekä 4 – 6

Lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Hyvä lukutaito kehittyy lukiessa ja samalla kehittyy myös itsetunto. Myös koulumenestykselle on hyötyä hyvästä lukutaidosta. Lukemalla saa roppakaupalla elämyksiä ja samalla kehittyy lapsen ja nuorten empatiakyky.

Harjavallan kaupunginkirjaston lukudiplomiin on koottu kirjoja, jotka ovat lainattavissa Harjavallan kirjastosta. Lukutoukkadiplomin suoritukseen luetaan viisi, kirja-ahmattidiplomiin kahdeksan ja himolukijadiplomiin kymmenen kirjaa eri ryhmistä. Jokaisesta luetusta kirjasta tehdään myös jokin lukudiplomitehtävä.

Opettaja voi päättää suorittaako luokka lukudiplomin. Opettaja myös päättää miten ja milloin luokka suorittaa lukudiplomin ja opettajalle palautetaan myös lukudiplomitehtävät. Kun oppilas on suorittanut lukudiplomin, eli lukenut tarvittavat kirjat sekä tehnyt niistä tehtävät, opettaja tulostaa hänelle lukudiplomin ja allekirjoittaa sen.

Kirjalistoissa on merkitty, jos kirja löytyy myös koululaissarjana. Näitä kirjoja löytyy kirjastosta suuri määrä ja niitä voi koko luokka lukea myös samaan aikaan. Koululaissarjan kirjoja voi kysyä kirjaston henkilökunnalta. Kirjaston henkilökunta auttaa myös löytämään sopivia kirjoja.

Lukudiplomitöistä opettaja voi halutessaan sopia näyttelyaikoja kirjaston kanssa.

Lukudiplomitehtävien kirja-arvosteluja voi myös toimittaa kirjastolle julkaistavaksi Satakirjastojen verkkosivujen lasten omiin vinkkeihin. Kirja-arvostelut voi toimittaa osoitteella: saila.kurri(at)harjavalta.fi.

Palautteet ja toiveet lukudiplomien osalta voi lähettää sähköpostitse osoitteella: saila.kurri(at)harjavalta.fi.

Lukutoukkalukudiplomi

Kirja-ahmattilukudiplomi

Himolukijalukudiplomi

Lukudiplomikirjat luokille 1–3 (pdf-tiedosto)

Lukudiplomikirjat luokille 4–6 (pdf-tiedosto)

Lukudiplomitehtävät


Lukudiplomeja yläkoululaisille

Yläkoulun luokat voivat suorittaa itsenäisesti lukudiplomeja koulussa.  Kirjasto auttaa kirjojen haussa tarvittaessa. Seuraavilta sivustoilta löytyy yläkoululaisille suunnattuja lukudiplomeja:

Satakirjastojen lukudiplomit

Helmet-kirjastojen lukudiplomit

Kunnarin lukudiplomit

Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomit

 

Lukudiplomeja lukiolaisille

Lukiolaisille tarjolla olevia lukudiplomeja:

Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomi lukiolaisille

______________________________________________________

Seikkailuja ja tiedonhaunopetuksia

Kirjastoagenttiseikkailut tammi-helmikuussa eskareille

Eskarit kutsutaan hajamielisen kirjastoagentin avuksi alkuvuonna. Eskarit ratkaisevat kirjaston salaisuuksia kahdella eri vierailukerralla ja samalla tutustutaan kirjaston lastenosastoon ja kirjaston käytäntöihin. Kevätkaudella kirjaston lastenosastolla järjestetään piirustusnäyttely, jonka aiheen eskarit saavat kirjastoagentilta.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi,  puh. 044 432 5341

Taikuri Kirjanen huhti-toukokuussa ekaluokkalaisille

Taikuri Kirjanen kutsuu ekaluokkalaiset taikatunnille kirjastoon kevätkaudella. Taikuri esittää ekaluokkalaisille taikatemppujaan ja samalla tutustutaan kirjaston lasten- ja nuortenosastoihin. Luvan saaneille ekaluokkalaisille tehdään vierailun päätteeksi omat kirjastokortit.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

Veteraanisatutunnit marras-joulukuussa tokaluokkalaisille

Kakkosluokkalaiset kutsutaan kirjastoon ennen itsenäisyyspäivää tutustumaan kirjastossa sijaitsevaan Harjavallan sotaveteraanien perinnenäyttelyyn. Vierailukerran aluksi kuullaan aiheeseen sopiva tarina.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

Ronja-seikkailu kevätkaudella neljäsluokkalaisille

Ronja-seikkailu on sekoitus aineistonhakua  sekä tietokoneelta että hyllystä ja hauskoja kirjallisia tehtäviä. Seikkailu toteutetaan ryhmätyönä ja lopuksi joukkueet etsivät vielä kirjastoon kätkettyä aarretta.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5343

Yökirjasto viidesluokkalaisille

Kirjasto järjestää viidesluokkalaisille Harry Potter –aiheisen yökirjaston joko syys- tai kevätkaudella. Yökirjasto voi kestää joko koko yön tai sovittaessa yökirjasto päättyy jo n. klo 23.00. Yökirjastossa lajitteluhattu jakaa oppilaat tupajoukkueisiin ja joukkueet suorittavat heille annetut tehtävät.  Luvassa mukavaa yhdessäoloa ja hauskaa tekemistä.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

Mediataitotunnit kuudesluokkalaisille

Osallistava ja ajatuksia herättävä oppitunti median käytöstä ja sisällöistä.

Tiedustelut: kati.pipinen(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5343

Kirjastosuunnistukset syyskaudella seitsemäsluokkalaisille

Kirjastosuunnistuksessa oppilaat jaetaan neljään ryhmään ja tarkoituksena on harjoitella eri rasteilla aineistonhakua hakukoneella, tiedon etsimistä tietokirjoista, kirjaston käyttö- ja lainaussääntöjä sekä aakkostamista ja luokitusta.

Tiedustelut: kati.pipinen(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5343

Sanataidetunti yhdeksäsluokkalaisille ja lukion kakkosluokkalaisille ja abeille

Sanataidetunnilla leikitään kielellä ja sanoilla sekä luodaan sanoista taidetta.

Tiedustelut: kati.pipinen(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5343

Koulujen kirjasarjat

Kirjastossa löytyy useita kirjasarjoja, joita lainataan vain kouluille. Sarjoissa löytyy samaa kirjaa n. 25 kpl.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

______________________________________________________

Muuta mukavaa

Satutunnit joka toinen perjantai kirjaston lastenosastolla

Päiväkoti- ja alakouluryhmät voivat halutessaan osallistua kirjaston satutunneille.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

Satuviikot syys- ja kevätkaudella

Kirjastossa järjestetään nukketeatteriesityksiä ja/tai muita satuesityksiä syksyisin syyslomaa edeltävällä viikolla ja keväisin hiihtolomaa edeltävällä viikolla. Ryhmät kutsutaan esityksiin.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

Kirjastokerho alakoululaisille 

Kouluaikoina torstaisin klo 14–15 kirjastossa järjestetään kirjastokerho alakoululaisille. Kirjastokerhossa on tarjolla välipalaa ja vaihtelevaa ohjelmaa askartelun, lautapelien ja elokuvaesitysten muodossa.

Tiedustelut: saila.kurri(at)harjavalta.fi, puh. 044 432 5341

 

Kuulolaitteiden paristomyynti
Kirjaston lainaustiskillä on myytävänä kuulolaitteiden paristoja. Paristot ovat myynnissä Harjavallan Seudun Kuulo ry:n välityksellä.

Opiskelu-/työskentelytila
Tutkijanhuone 1 on opiskeluun ja työskentelyyn soveltuva tila, jossa on käytettävissä tietokone sekä mahdollisuus kopioida, skannata ja tulostaa. Ajan voi varata kolmeksi tunniksi / pv. Aika varataan palvelutiskiltä tai puhelimitse, p. 044 432 5338.

Hiljainen tila
Tutkijanhuone 2 on ns. hiljainen tila, joka on varattavissa esimerkiksi oman kannettavan tietokoneen käyttöä varten. Ajan voi varata kolmeksi tunniksi / pv. Aika varataan palvelutiskiltä tai puhelimitse, p. 044 432 5338.

Vaihtokirjahylly
Kirjaston ulko-ovien välittömässä läheisyydessä sijaitsee vaihtokirjahylly. Asiakkaat voivat tuoda hyllyyn omia hyväkuntoisia kirjojaan ja ottaa toisia kirjoja tilalle. Kirjat eivät kuulu kirjaston kokoelmiin, joten kirjat saa omaksi.