Siluetti, Emil Cedercreutz. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Siluetti

Emil Cedercreutz (1879–1949)

Emil Cedercreutzin museon kesäkuun kuukauden esine johdattaa lukijat siluettitaiteen maailmaan. Kuukauden esineeksi on valikoitunut kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin leikkaama autoaiheinen siluettikuva.

Emil Cedercreutz kuuluu tunnetuimpien suomalaisten siluettitaiteilijoiden joukkoon. Nuori Emil leikkasi ensimmäiset siluettinsa jo lapsena, mutta siluettitaide muodostui hänelle rakkaaksi harrastukseksi ja myöhemmin myös työksi koko hänen elämänsä ajaksi. Taiteilija kuvitti siluetein omaa kirjallista tuotantoaan, mutta myös muiden kirjailijoiden teoksia ja aikakauslehtiä. Museon kokoelmiin kuuluu noin kaksituhatta hänen alkuperäistä siluettiaan, joista tiettävästi kolme käsittelee autoaihetta. Kuukauden esineeksi valittu vauhdikas autosiluetti on osa Cedercreutzin jäämistöä ja se sisältää taiteilijan signeerauksen. Se on leikattu mustasta paperista ja kiinnitetty taustaansa. Teos on ajoittamaton.

Tämä yksittäinen autoaiheinen siluetti on tänä kesänä museossa nähtävillä vaihtuvassa näyttelyssä Paronin teatteri, joka kertoo Emil Cedercreutzin teatteriharrastuksesta. Näyttely on esillä 11.10.2020 saakka. Vaihtuvan näyttelyn lisäksi museo sisältää myös pysyvän siluettitaiteen osion, jossa nähtävillä on Emil Cedercreutzin siluettitaidetta. Tervetuloa katsomaan!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto ja verkkosivut.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. s. 12.

Vilppo, Marja-Liisa 1997 (1979). Emil Cedercreutz siluettitaiteilijana. Teoksessa: Venho, Tuulevi (toim.) 1997. ”Saatan sun omille maille”. Emil Cedercreutzin siluettikuvitusta Kalevalan jakeisiin. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 11. Harjavalta: Emil Cedercreutzin museo. Uudistettu painos.