Buddha lootusvaltaistuimella

Hyvää alkanutta vuotta 2023 Emil Cedercreutzin museon ja Kuukauden esine -julkaisusarjan ystäville!

Tänä vuonna Kuukauden esine -sarja johdattaa sinut ensimmäiseksi kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) tunnelmalliseen taiteilijakotiin Harjavallassa Kokemäenjoen rannalla. Emil Cedercreutz rakennutti taiteilijakotinsa jyrkälle joenrannan törmälle Harjavaltaan vuonna 1914, ollessaan noin 35-vuotias. Ulkomailla vuosia opiskellut ja elänyt taiteilija rakasti kotimaakuntaansa Satakuntaa. Ohikulkumatkallaan hän löysi uuden kotinsa luonnonkauniin paikan. Omaperäinen taiteilijakoti koostuu kolmesta osasta: vanhan maalaistalon rungosta, luhtiaitasta ja matalasta eteishallista. Kotinsa Cedercreutz sisusti kotimaasta ja ulkomailta hankkimallaan esineistöllä ja taiteella, kauniilla väreillä ja erilaisilla tyyleillä.

Tammikuun kuukauden esineenä esittelemme lukijoille taiteilijakodin eteishallia koristavan Buddha-veistoksen, joka kuuluu Emil Cedercreutzin jäämistöön. Keraaminen Buddha on kooltaan pieni: 21,1 x 12,6 x 10,3 cm. Esineen päävärit ovat valkoisen lisäksi vihreä, musta, keltainen ja kulta. Emil Cedercreutzin museon kokoelmatietojen mukaan lootusvaltaistuimella kuvattu Buddha-veistos edustaa eteläaasialaista tyyliä (P. Varjola / Museovirasto).

Kuukauden esine on yleisön nähtävillä taiteilijakoti Harjulassa. Buddhaan ja muuhun taiteilijakodin esineistöön pääset tutustumaan opastetun kierroksen mukana. Museo on talvikaudella avoinna ti, ke, su 12-16 ja to 12-18.

Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos.

Emil Cedercreutzin museon arkisto ja kokoelmatiedot.

Varjola, P. Museovirasto, Emil Cedercreutzin museon kokoelmatiedot.