Siluetti, Emil Cedercreutz. Kuva © Emil Cedercreutzin museon kokoelmat.

Siluetti

Emil Cedercreutz (1879–1949)

Helmikuussa vietetään Kalevalan päivää ja sen myötä Emil Cedercreutzin museo vie lukijat tämän kuun esineessään Kalevalan tunnelmiin. Museon kuukauden esine on kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) leikkaama siluetti, joka kuuluu taiteilijan Kalevala-siluettien sarjaan ja museon kokoelmiin.

Emil Cedercreutz aloitti siluettien leikkaamisen jo lapsena. Siluettitaide muodostui hänelle tärkeäksi harrastukseksi, mutta myöhemmin myös työksi. Taiteilija kuvitti siluetein muun muassa omaa kirjallista tuotantoaan, muiden kirjailijoiden teoksia sekä aikakauslehtiä. Kuukauden esineenä oleva teos on yksi Emil Cedercreutzin 133 siluettia sisältävästä Kalevala-sarjasta. Siluetin tarkka valmistumisvuosi ei ole tiedossa, mutta se ajoittuu 1900-luvun ensimmäisiin vuosikymmeniin.

Emil Cedercreutzin siluettitaiteeseen pääset tutustumaan lähemmin vierailullasi museossa. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. s. 12.

Vilppo, Marja-Liisa 1997 (1979). Emil Cedercreutzin Kalevalasiluetit. Teoksessa: Venho, Tuulevi (toim.) 1997. ”Saatan sun omille maille”. Emil Cedercreutzin siluettikuvitusta Kalevalan jakeisiin. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 11. Harjavalta: Emil Cedercreutzin museo. Uudistettu painos. s. 7-10.