Cirkusliv i Norden -kirja

Emil Cedercreutz, 1946

Ihanaa kesää, museon ystävät!

Museolla on kesäkuussa valmisteltu tämän kesän 2023 näyttelyä Tähtiloistoa maneesin reunalla – Matkalla suomalaisen sirkuksen maailmassa. Poiketaan siis tällä kertaa kuukauden esine -sarjassakin sirkuksen tunnelmiin!

Näyttelyn alkupuolella esillä on sirkuksesta inspiroituneita henkilöitä kuvaava vitriinipöytä. Pöydällä on sirkusaiheinen teos Cirkusliv i Norden vuodelta 1946. Sen on kirjoittanut kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutz (1879-1949), jonka elämäntyössä sirkuksesta saatu innoitus ja inspiraatio ovat olleet merkittävässä roolissa. Näet näyttelyssä kirjan lisäksi muun muassa Cedercreutzin sirkusaiheisia veistoksia sekä kirjassa olevaa sirkusaiheista siluettikuvitusta, joka on Cedercreutzin käsialaa.

Circusliv i Norden on näyttelyssä esillä myös erityisen syyn vuoksi: paitsi, että se on museon nimikkotaiteilijan kirjoittama ja siluetein kuvittama, on se myös ensimmäinen suomalainen sirkuskirja.

Moni museovieras on jo hurmaantunut Tähtiloistoa maneesin reunalla -näyttelystä. Vieraile sinäkin näyttelyssä tänä kesänä! Emil Cedercreutzin museo on avoinna ti-pe ja su 11-18 ja la 11-16. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto ja kokoelmatiedot.

Kuva kuukauden esineenä olevasta kirjasta.

Kuvassa aukeama ja taustalla kansi Emil Cedercreutzin teoksesta Cirkusliv i Norden (1946).