Sateenvarjoteline

Joulukuun kuukauden esineenä esittelemme teille Emil Cedercreutzin taiteilijakodissa Harjulassa sijaitsevan yksityiskohdan, joka löytyy kodin kirjastohuoneen vaatenaulakon juurelta. Joulukuun kuukauden esine on taiteilijan kodin irtaimistoon kuuluva sateenvarjoteline.

Emil Cedercreutzin asuessa Harjulassa talon huoneisiin oli kulkumahdollisuus muun muassa eteishallin kautta kirjastoon menevän sisäänkäynnin kautta. Kirjaston eli vihreän salin kulmauksessa sijaitseekin erityinen pieni koppi, joka toimi taiteilijan Harjulassa ollessa vaatenaulakkona. Kopin yksi seinämä muodostuu kirjahyllystä ja toinen oviverhosta. Kuvan sateenvarjotelineen paikka on tämän pienen vaatenurkkauksen kulmassa lattialla. Naulakkoon Cedercreutzin vieraat saivat jättää hattunsa, takkinsa ja kävelykepin sekä sateenvarjon. Taiteilijan kerrotaan huumorin pilke silmäkulmassa joskus sanoneen vierailleen, että koppiin saa hatun ja takin ohella jättää myös syntinsä, johon myös viittaa oven päällä oleva pieni risti.

Kuvan metallinen sateenvarjoteline edustaa tyylillisesti uusrokokoota ja on valmistettu 1800-luvun lopulla. Materiaaliltaan teline on valurautaa. Telineen pohja, tausta ja yläosan rengas muodostuvat kiemurtelevista köynnöskuvioinneista ja teline on patinoitu tummanvihreäksi. Esine on korkeudeltaan 62 cm, leveydeltään 46 cm ja syvyydeltään 20 cm. Esineen kunto on hyvä. Sateenvarjotelineessä olevat sateenvarjot ja kepit ovat Emil Cedercreutzin käyttämiä.

Kirjastohuoneen vaatenurkkaukseen ja kuvan sateenvarjotelineeseen pääset tutustumaan taiteilijakoti Harjulassa. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kuva © Pasi Annala.