Tulevat näyttelyt

RUOVEDEN MAISEMA
8.10.2019 – 12.1.2020 Emil Cedercreutzin museossa

Emil Cedercreutzin museolla lokakuussa 2019 avautuvan näyttelyn ja Ruoveden maisema -ryhmän tausta on Ruovedellä, Pekkalan kartanossa. Siellä toteutui vuosina 2014–2016 Ruoveden maisema -projekti.

Ruoveden maisema -projekti koostui erilaisista kuvataiteen sisällöistä, jotka oli suunnattu taidehistoriasta ja taiteesta kiinnostuneille, sekä harrastajille että ammattilaisille. Vuosittaisten seminaarien aiheita olivat kulttuurimaisema ja sen arvottaminen, Ruoveden taidehistoria ja väri taiteilijoiden teoksissa. Projektin sisällä syntyi useita taidenäyttelyitä. Kolmen vuoden aikana yhteensä kolmisenkymmentä nykytaiteilijaa työskenteli projektin symposiumeissa. He jatkoivat näin omalta osaltaan paikan traditiota, ulkoilmamaalauksen perinnettä Ruovedellä. Taiteilijat ovat myös jatkaneet yhteistä työskentelyään muun muassa Unkarissa.

Lokakuussa avautuvaan Emil Cedercreutzin museon näyttelyyn esille tulee teoksia Ruoveden maisema -projektin taiteilijoilta. Taiteilijat ovat Suomesta, Unkarista ja Saksasta. Näyttelyn kuvia voi tarkastella maiseman kuvaamisen, väri-ilmaisun ja työskentelyn materiaalisuuden näkökulmista sekä miettiä suoran havainnon merkitystä taiteelliselle työskentelylle. Näyttelystä on tulossa myös julkaisu.

Emil Cedercreutzin museon jälkeen taiteilijaryhmän seuraavat näyttelyt järjestetään Unkarissa Hódmezövásarhélyssä ja Tampereen taidemuseolla.

Näyttely on saanut rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Hetkiä Harjavallan kaupungissa
ALASTON ÄÄNIMAISEMA
8.10.2019 – 12.1.2020 Emil Cedercreutzin museossa

Kuunteluteos Emil Cedercreutzin museon ala-aulassa on koostettu vuoden 2019 aikana järjestettyjen kuuntelukävelyiden dokumentoinneista sekä vuoden aikana muuten äänitetyistä äänistä Harjavallan alueella. Äänimaisema kokoaa arjen, työnteon ja tehtaan ääniä, sekä luonnonääniä yhteiseksi tunnelmaksi, unohtamatta jokea, eri vuodenaikoja tai säätiloja.

Kuvataiteilijat Kirsi Jaakkola ja Marjo Heino Kokkeli-hankkeesta ovat luoneet teokset osaksi kaupungin juhlavuotta. Harjavalta, mitä kuuluu?

TASSUNJÄLKIÄ – KISSAT EMIL CEDERCREUTZIN MUSEOSSA
8.10.2019 – 12.1.2020 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 8.10.2019 Emil Cedercreutzin museossa avautuu yleisölle näyttely ”Tassunjälkiä – Kissat Emil Cedercreutzin museossa”. Näyttely tuo yleisön nähtäville kissa-aiheista taidetta, kulttuurihistoriaa ja valokuvia sekä muita kissoihin liittyviä mielenkiintoisia näkökulmia. Tassunjälkiä-näyttely sisältää myös osuuden, jossa yleisö pääsee osallistumaan näyttelyn muodostumiseen kissa-aiheisten muistojensa, valokuviensa ja sanontojen muodossa.

Näyttely on koostettu kahden museon teoksista ja kokoelmista. Näyttelyyn on lainattu Tampereen taidemuseon – Pirkanmaan aluetaidemuseon ”Kissankuvia”-kiertonäyttelykokonaisuus, joka sisältää 19 alkuperäisteosta. Suurin osa teoksista on grafiikkaa ja mukana on muun muassa Outi Heiskasen, Hannamari Matikaisen, Tuulikki Pietilän, Seppo Tammisen ja Frans Toikkasen töitä. Lisäksi esille tulee toinen Tampereen taidemuseon – Pirkanmaan aluetaidemuseon kiertonäyttely ”Kissoja ja ihmisiä kameran edessä”, joka sisältää 12 vanhaa valokuvaa Vapriikin kuva-arkiston kokoelmista.

Tassunjälkiä-näyttelyn toisen kokonaisuuden muodostavat Emil Cedercreutzin museon omat kissa-aiheiset kokoelmat. Museon kokoelmien kissoja kuvaavista teoksista veistokset ovat olleet esillä näyttelyissä, mutta muiden teosten kissat ovat esiintyneet näyttelyissä harvemmin. Tassunjälkiä-näyttely tuo kokonaisuutena esille kissoja Emil Cedercreutzin museon kokoelmien kätköistä ja avaa samalla yleisölle kokoelmiensa kiinnostavia yksityiskohtia. Esille tulee muun muassa Emil Cedercreutzin veistoksia, siluetteja ja piirros, Frans Toikkasen grafiikkaa, Maija Leun siluetteja ja harjavaltalaisen Sulo Friisin valokuvia.