Heinäkrinni

Elokuun kuukauden esineenä Emil Cedercreutzin museo esittelee lukijoille museon kokoelmiin kuuluvan heinäkrinnin. Esine on tullut museoon alun perin kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija, vapaaherra Emil Cedercreutzin (1879–1949) toteuttaman mittavan kansatieteellisen esineistön keräystyön tuloksena. Esine kuuluu taiteilijan ajatuksesta syntyneen Maahengen temppelin kokoelmaan ja perusnäyttelyyn.

Heinäkrinni eli heinähäkki tai häkkireki on talonpoikainen esine, jolla heinät kuljetettiin pelloilta latoihin ja sieltä edelleen käyttöön. Kuvan heinäkrinni on rekimallinen, mutta heinähäkki on voitu sovittaa myös pyörien päällä kulkevaksi malliksi. Materiaaliltaan kuvan heinäkrinni on maalaamatonta puuta. Suorakaiteen muotoisen häkin alla sijaitsevat jalakset. Häkin sivuina on käytetty myös koivun juuria ja oksia. Kuukauden esine on peräisin Köyliöstä.

Esineeseen pääset lähempää tutustumaan vierailemalla Emil Cedercreutzin museossa, jossa heinäkrinni on pysyvästi esillä. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. s. 79.

Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 67.