Vaunut

Emil Cedercreutzin museon alakerrassa sijaitseva Elämäkerta-näyttely sai tänä vuonna mielenkiintoisen lisäyksen, kun museon säilytystiloista esille tuotiin kuvanveistäjä, siluettitaitelija Emil Cedercreutzille (1879-1949) kuuluneet vanhat vaunut. Näyttelyn sisältöä uudistetaan tällä talvikaudella ja uudistettu kokonaisuus valmistuu ensi kesäksi 2022. Kuvan vaunut tulevat pysyvästi jäämään esille, kertomaan omistajansa ainutlaatuisesta tarinasta ja historiasta.

Kuvan vaunut ovat valikoituneet myös lokakuun kuukauden esineeksi. Ne kuuluvat kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin ajatuksesta syntyneen Maahengen temppelin kansatieteelliseen kokoelmaan. Rakenteeltaan vaunut ovat umpinaiset ja sisältä ne on pehmustettu beigenvärisellä kankaalla. Ikkunat ovat lasia, ovea avattaessa esiin tulee astinlauta. Museon arkistotietojen mukaan vaunut ovat alun perin pietarilaiset. Vaunujen akselinväli pyörineen on noin 150 cm. Esineen korkeus lyhdyn päästä mitattuna on 195 cm.

Emil Cedercreutzin hienoihin vaunuihin voit tutustua museokäynnilläsi lähempää! Lisäksi samassa tilassa esillä on video, jossa pääset tutustumaan Emil Cedercreutzin taiteilijakotiin Harjulaan. Hyvä video kannattaa katsoa museokäynnilläsi, tervetuloa! Museon aukioloajat voit tarkistaa tästä: www.harjavalta.fi/museo/aukioloajat.

 

Lähteet:
Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kuva kuukauden esineenä olevista kärryistä.

Emil Cedercreutzin kärryt. Kuva Emil Cedercreutzin museo.