Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Sakset ja kotelo

Kesäkuussa Emil Cedercreutzin museo esittelee lukijoilleen kuukauden esine -sarjassa kaksi esinettä, jotka ovat kuuluneet kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzille (1879–1949). Kuukauden esineinä tässä kuussa ovat taiteilijan jäämistöön kuuluvat pienet sakset, joilla Cedercreutz leikkasi siluetteja, sekä niille tarkoitettu säilytyskotelo.

Emil Cedercreutz leikkasi siluetteja lapsuudestaan alkaen koko elämänsä ajan. Silueteillaan hän kuvitti omaa kirjallista tuotantoaan, mutta myös muiden kirjoittamia teoksia ja aikakauslehtiä. Taiteilija kuvaa siluettien leikkaamisen harrastustaan itse näin: ”Kuinka onneton olisinkaan täällä yksinäisyydessäni ilman saksiani, kuinka köyhä ilman niitä! Ne ovat lapsuudestani saakka olleet rakkaimmat seuralaiseni, tukeneet minua, kun olen ollut sortumaisillani, sirotelleet kultaa arkeeni ja sytyttäneet juhlahetkieni soihdun. Aurinko on paistanut, missä saksineni olen vaeltanut, sakseni ovat antaneet elämän ulkonaisille ilmiöille lujat ääriviivat, ja yli maailman melun, läpi elämän kaikkien vaarojen ovat ne auttaneet minua kantamaan yksinkertaisen ja lapsenmielisen sieluni kohti uusia saavutuksia ja uusia kukkivia keväitä. Minun sakseni!” (Cedercreutz 1918; Kava & Seppänen 1995 (1987))

Kuukauden esineenä olevat sakset ja kotelo ovat tänä kesänä nähtävillä myös museon kesäkauden päänäyttelyssä Mustan paperin maailma – Suomalaista siluettitaidetta, joka on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 19.5.-27.9.2015.

Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Cedercreutz, Emil (1919). På båda sidor om fronten. Helsinki: Holger Schildts Förlagsaktiebolag. S. 21-22.

Kava, Ritva & Seppänen, Pirkko (toim.) 1995 (1987). Hästar – Emil Cedercreutzin hevoset. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 6 a. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 3. painos.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.