Auringonlaskun aikaan, Emil Cedercreutz, 1903. Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Auringonlaskun aikaan (Au Crépuscule)

Emil Cedercreutz, 1903

Emil Cedercreutzin museo esittelee syyskauden 2015 aikana kuukauden esine -sarjassaan joka kuukausi yhden veistoksen museon alueen veistospuistosta. Rakentumassa olevan kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda monipuolisen kuvanveistäjän kauneimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon luonnonkauniissa joenrantamaisemassa. Kuukauden esine -sarjassa tähän mennessä on esitelty teokset Apollo jännittää jousta (1924), Työn jälkeen (1904), Puun kaatoon (1920) ja Ensi kertaa mallina (1904). Museon joulukuun kuukauden esine on Emil Cedercreutzin veistos Auringonlaskun aikaan, joka on valmistunut vuonna 1903.

Auringonlaskun aikaan -veistos esittää paikalleen seisahtunutta ja kaukaisuuteen katsovaa mieshahmoa. Veistoksessa on luonnon epätasaista maa-ainesta muistuttava jalusta, jonka yksityiskohtana on mieshahmon vieressä maassa istuva pöllö. Teos ilman kivijalustaansa on kooltaan 200 x 73 x 76 cm ja se sijaitsee museon etupihan alueella osana veistosryhmää, johon se on pystytetty pronssiin valettuna vuonna 2013. Alun perin veistos on valmistunut vuonna 1903 aikana, jolloin Emil Cedercreutz opiskeli kuvanveistoa Brysselissä.

Kaukaisuuteen katsovaan mieheen ja muihin veistospuiston veistoksiin pääset tutustumaan museovierailusi yhteydessä. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 17.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.