”Emil Cedercreutzin luomat museot ovat koteja – viihtyisiä, kauniita, herkän vaiston ja uhrautuvan rakkauden luomia. Niissä elää ja puhuu isännän olemus.”

(Arvid Lydecken, Suomalaisia taiteilijoita ja taiteilijakoteja, 1927)

Emil Cedercreutzin museo sijaitsee Harjavallassa, Satakunnan sydämessä. Se on yhdistelmä taidetta ja kulttuurihistoriaa. Emil Cedercreutzin museon perustana on vapaaherra Emil Herman Robert Cedercreutzin (1879-1949) elämäntyö.

Emil Cedercreutz oli kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija. Museossa esitellään hänen tuotantoaan laajasti. Cedercreutz kuvasi töissään erityisesti hevosia, maaseudun työntekoa ja arkielämää. Cedercreutzin tekemiä julkisia veistoksia ja kohokuvia on useilla paikkakunnilla.

Taiteilijakoti Harjula on yksi Cedercreutzin elämäntyön helmistä. Se on kokonaistaideteos. Aikalaiset pitivät Cedercreutzin Harjulaa Satakunnan Satulinnana.

Emil Cedercreutzia on pidetty aikansa parhaana suomalaisena siluettitaiteilijana. Siluettinäyttelyssä on esillä hänen leikkaamiaan taiturimaisia varjokuvia. Näyttelyssä kävijä voi kokeilla siluetinleikkaustaitojaan.

Cedercreutz rakennutti kansatieteellisen museon, Maahengen temppelin, jonka tehtävänä oli maatyön arvostuksen kohottaminen. Museo oli aikanaan Suomen suurin kotiseutumuseo.

Cedercreutz oli myös taiteen kerääjä. Museossa on esillä Cedercreutzin keräämä kokoelma suomalaista ja ulkomaalaista 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun taidetta, maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Nähtävillä on muun muassa Cedercreutzin ensimmäisen kuvanveiston opettajan Viktor Malmbergin veistoksia ja Cedercreutzin läheisiin tuttaviin kuuluneiden Verner Thomén ja Alfred William Finchin töitä.

Yleiskuva Emil Cedercreutzin museon veistospuistosta.

Yleiskuva Taiteilijakoti Harjulasta.