Emil Cedercreutzin omakuva

Emil Cedercreutz, 1921

 

Hyvää alkanutta vuotta museon ystäville! Emil Cedercreutzin museon tammikuun kuukauden esine vie lukijat tällä kertaa historiassa sadan vuoden taa. Tammikuun esine on museon kokoelmiin kuuluva Emil Cedercreutzin omakuva vuodelta 1921. Kuukauden esineenä oleva pronssivalos on vuodelta 1921, mutta alunperin teos on valmistunut vuonna 1915.

Kuvanveistäjänä, siluettitaiteilijana, kirjailijana ja kansatieteellisen kokoelman kerääjänä tunnettu Emil Herman Robert Cedercreutz syntyi Köyliössä vuonna 1879. Aikuiseksi vartuttuaan hän opiskeli kuvanveistoa Helsingissä ja jatkoi opintojaan Brysselissä, Roomassa ja Pariisissa. Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen taiteilija palasi takaisin kotiseuduilleen Satakuntaan ja asettui pysyvästi asumaan Harjavaltaan vuonna 1914. Samana vuonna hänen taiteilijakotinsa valmistui kauniille Kokemäenjoen rantatörmälle Harjavallan Merstolaan. Kuukauden esineenä olevan reliefin valmistumisen aikana vuonna 1915 taiteilija on ollut noin 36-vuotias.

Emil Cedercreutzin elämäntyölle perustuva museo tarjoaa kävijälle myös tänä päivänä mielenkiintoisen museokohteen, jossa taide ja kulttuurihistoria yhdistyvät. Museo on ainutlaatuinen matka menneeseen taiteilijan jalanjäljissä. Kuvan reliefi on osa museoelämystä, sillä se on pysyvästi esillä yhdessä museon perusnäyttelyistä. Tervetuloa tutustumaan tarkemmin Emil Cedercreutzin elämäntyöhön!

Museon aukioloajat ja lisätietoa löydät verkkosivuilta: www.harjavalta.fi/museo/aukioloajat.

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 9.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.