Vanha Sandra

Emil Cedercreutz, 1916

Emil Cedercreutzin museon kuukauden esine lokakuussa on kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) veistos Vanha Sandra, joka esittää taiteilijan ensimmäisessä omassa kodissa Ilmilinnassa työskennellyttä emännöitsijää Vilhelmiina Aleksandra Polvianderia (1851-1944).

Köyliön Ilmijärven rannalla sijaitseva Ilmilinna oli kuvanveistäjä Cedercreutzin ensimmäinen oma koti. Se oli rakennettu Emil Cedercreutzin synnyinkodin Köyliönkartanon maille pienen ja rauhallisen järven rannalle. Taiteilija asui siellä vuodesta 1905 alkaen siihen asti, kunnes hän löysi tulevan uuden kotinsa paikan ohikulkumatkallaan Harjavallasta ja muutti uuteen Harjavallan kotiinsa vuonna 1914. Kuvan terrakottaveistos on valmistunut vuonna 1916 aikana, jolloin Emil Cedercreutz oli juuri asettunut Harjavaltaan.

Veistoksen koko on 37 x 20 x 22 cm. Tämä kuukauden esine on nähtävillä Emil Cedercreutzin veistostuotantoa esittelevässä Työn jälkeen -perusnäyttelyssä. Tervetuloa tutustumaan veistokseen paikan päälle!

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 30-31, 33.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kuvassa Emil Cedercreutzin veistos Vanha Sandra, 1916. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Kuvassa Emil Cedercreutzin veistos Vanha Sandra, 1916. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.