Verikoiria, Emil Cedercreutz, 1937. Kuva © Emil Cedercreutzin museo.

Verikoiria, Emil Cedercreutz, 1937. Kuva © Emil Cedercreutzin museo.

Verikoiria

Emil Cedercreutz, 1937

Viime vuosina Emil Cedercreutzin museon ympäristöön on pystytetty useita pronssiin valettuja kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) veistoksia. Teokset ovat osa alueelle rakentuvaa veistospuistoa. Kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda monipuolisen kuvanveistäjän kauneimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon luonnonkauniissa joenrantamaisemassa.

Emil Cedercreutzin museo on esitellyt kuukauden esine -sarjassaan veistospuiston teoksia. Heinäkuussa 2017 vuorossa oli taiteilijan hevosaiheinen veistos Sirkushevonen (1946), joka pystytettiin museon etupihan alueelle kesällä. Syyskuussa kuukauden esineenä oli Cedercreutzin maatyöaiheinen veistos Ojankaivaja (1935), joka pystytettiin puistoon elokuussa. Viimeisin puiston tulokkaista on teos Verikoiria, joka pystytettiin pronssiin valettuna museon etupihan alueelle lokakuussa 2017.

Marraskuun kuukauden esineenä olevan suurikokoisen teoksen mallina on ollut taiteilijan oma koira, tanskandoggi Pontus, jota veistos kuvaa seisovassa ja makaavassa asennossa. Veistoksen tekohetkellä koira on ollut noin vuoden ikäinen. Teoksen alkuperäinen valmistumisvuosi on 1937.

Veistospuiston teoksiin pääset tutustumaan museokäyntisi yhteydessä. Puistosta on myös saatavilla maksuton kartta, joita on jaossa museon asiakaspalvelussa.

Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 64-65.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.