Hiusharja

Syyskuun kuukauden esineenä esittelemme lukijoille yksityiskohdan kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin taiteilijakodista Harjulasta. Kuukauden esine on hiusharja, joka museon arkiston sisältämän tiedon mukaan on kuulunut alun perin taiteilijan äidille, Johanna Lovisa Cedercreutzille (1848-1921). Harja sijaitsee Emil Cedercreutzin kodin vierashuoneessa olevalla pöydällä.

Harjasten lisäksi esineessä materiaaleina on käytetty hopeaa ja luuta. Varren ja harjaosan päällinen on hopeaa. Harja on pituudeltaan 16,5 cm, leveydeltään 2,2 cm ja korkaudeltaan 2,3 cm. Esine on hyväkuntoinen.

Hiusharja edustaa tyylillisesti uusrokokoota ja se on koristeltu taidokkaasti. Harjan varteen on kaiverrettu rokokookartussi ja harjaosan päälle kiehkuroita, joiden keskellä sijaitsevat nimikirjaimet L. B. sekä aateliskruunu. Emil Cedercreutzin äiti oli ennen avioitumistaan nimeltään Johanna Lovisa Björkenheim, joten harjaan kaiverretut nimikirjaimet voivat mahdollisesti viitata hänen nimeensä.

 

Lähteinä käytetty:

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos. S. 60-67.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. S. 23-24.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kuvat © Emil Cedercreutzin museo