Kuvassa Emil Cedercreutzin veistos Satakunnan karhu. Kuva © Emil Cedercreutzin museo.

Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Satakunnan karhu

Emil Cedercreutz, 1938

Viime vuosina Emil Cedercreutzin museon ympäristöön on pystytetty useita pronssiin valettuja kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) veistoksia. Teokset ovat osa alueelle rakentuvaa veistospuistoa. Kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda monipuolisen kuvanveistäjän kauneimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon luonnonkauniissa joenrantamaisemassa. Valmistuessaan puisto tulee sisältämään noin kaksikymmentä Cedercreutzin veistosta ja samalla se muodostaa taiteilijan tuotantoa esittelevän ainutlaatuisen näyttelyn museon ympäristöön.

Emil Cedercreutzin museo on esitellyt viime vuosina kuukauden esine -sarjassaan muun muassa veistospuistoon pystytettyjä teoksia. Kesäkaudella 2018 puisto sai kaksi uutta teosta, joista lokakuussa yleisölle esitellään Emil Cedercreutzin Satakunnan karhu. Museon etupihan metsäisessä kulmassa sijaitseva veistos kuvaa karhua lähes luonnollisessa koossaan. Alkuperäinen veistos on valmistunut vuonna 1938. Komea karhuveistos löytyy myös Porin Raatihuoneen edustalta, jonne se on pystytetty jo valmistumisvuotenaan 1938.

Emil Cedercreutzin museon veistospuisto sisältää lukuisan määrän monipuolisen kuvanveistäjän teoksia. Satakunnan karhuun ja muihin teoksiin pääset tutustumaan museokäyntisi yhteydessä. Puistosta on myös saatavilla maksuton kartta museon asiakaspalvelusta. Tervetuloa katsomaan töitä lähempää!

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 133-134.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.