Ryijy

Maaliskuun kuukauden esineenä Emil Cedercreutzin museo esittelee museon kokoelmiin kuuluvan ryijyn, joka on osa kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija, vapaaherra Emil Cedercreutzin (1879–1949) jäämistöä. Emil Cedercreutz keräsi osana laajaa elämäntyötään yhteensä 67 ryijyä sisältävän ryijykokoelman, johon myös tämä kuukauden esine kuuluu.

Kuvassa oleva ryijy on suorakaiteen muotoinen. Pituudeltaan se on noin 190 cm ja leveydeltään noin 145 cm. Ryijyn keskialan pohjaväri on sininen ja reunuksen pohjavärit ovat punainen ja vaalea. Ryijy sisältää erilaisia koristekuviointeja, muun muassa sahalaitaa ja vinoneliöitä. Lisäksi se sisältää vuosiluvun 1787. Tämän kuukauden esineen tarkka valmistuspaikka ei ole tiedossa.

Kuvan ryijyyn pääsee lähempää tutustumaan vierailemalla Emil Cedercreutzin museossa, jossa ryijy on pysyvästi esillä. Tervetuloa!

Kuvassa etualalla sijaitseva toinen museoesine, vanha talonpoikainen tuoli, on esitelty kuukauden esineenä syyskuussa 2012. Siihen pääset tutustumaan tästä linkistä.

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. s. 147-151.

Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 406-407.

Kuva © Emil Cedercreutzin museo