Ovi

Emil Cedercreutzin museon marraskuun kuukauden esine on Maahengen temppelin perusnäyttelyyn kuuluva kaksipuoleinen, luukullinen ovi.

Kuukauden esineenä oleva ovi on toiminut talon ulko-ovena. Se sisältää kaksi puoliskoa, joista toinen on jaettu kahtia niin, että oveen muodostuu yläosastaan avattava luukku. Oven yläreunassa on kuusiruutuinen ikkuna ja ovea on koristeltu ristikkäin uurretuilla kuvioinneilla. Tämän kuukauden esineen materiaali on maalaamaton puu ja siinä on metalliset saranat ja lukko. Oven korkeus karmit mukaan lukien on noin 215 cm ja leveys noin 138 cm.

Oven jakaminen kahtia poikittaissuunnassa oli maalaistaloissa yleinen ja hyödyllinen tapa. Tarvittaessa luukullinen ovenpuolisko voitiin avata vain yläosastaan, jolloin alaosa pysyi edelleen kiinni. Pelkän luukun avaamisen tarkoitus oli estää talon pihamaalla liikuskelevia eläimiä pääsemästä sisälle ovea avattaessa ja talon pieniä lapsia pääsemästä ulos pois vanhempien valvonnasta. Oven yläosaa voitiin pitää avoinna myös valon saannin takia alaosan ollessa kiinni.

Tämän kuukauden esineen näet lähempää tutustumalla Maahengen temppelin perusnäyttelyyn Emil Cedercreutzin museossa. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Vuorela, Toivo (1975). Suomalainen kansankulttuuri. Porvoo: WSOY. s. 329, 415.

Kuva © Emil Cedercreutzin museo