Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Miekka

Maaliskuun esineen myötä Emil Cedercreutzin museo tuo lukijoiden nähtäville esineen kaukaa menneisyydestä. Maaliskuun esineenä esittelemme teille museon kokoelmiin, lähelle löytöpaikkaansa pysyvästi sijoitetun viikinkimiekan, jota kutsutaan myös Ulfberhtin miekaksi.

Kuvan miekka on alun perin löydetty Kokemäellä sijaitsevalta pellolta. Miekka tuli Emil Cedercreutzin museolle lahjoituksena vuonna 1975. Esine on hyvin säilynyt palopatinan suojaamana, mutta oli kuitenkin konservoinnin tarpeessa. Esine konservointiin Kansallismuseossa ja sijoitettiin sen jälkeen Emil Cedercreutzin museon kokoelmiin. Konservoinnin yhteydessä miekasta saatiin näkyviin teksti ”Ulfberht”, joka viittaa miekkoja aikanaan valmistaneeseen seppään.

Pituudeltaan miekka on 89 senttimetriä ja leveydeltään kahvastaan kuusi ja kärjestään kolme senttimetriä. Materiaaliltaan esine on rautaa. Miekka ei ole löytötietojen perusteella tarkasti ajoitettavissa, mutta arvioitu on, että sen valmistuminen ajoittuu vuosien 1000-1100 välille.

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.