Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Tuoli

”Pitkinä vuosina, jo paljon ennen kuin tajusin tämän sanan merkityksen, olin uneksinut maahengen temppelistä. Siitä piti tulla maatyön, maanviljelyksen muistomerkki, maan, auringon ja ihmisen yhteistyön ylistys. Tämän tiesin, pääpiirteet olivat selvillä, mutta yksityiskohdat puuttuivat. Ja siitä päivästä v. 1911, jolloin suunnitelma syntyi aivoissani, kului vielä kokonainen vuosikymmen, ennen kuin se voitiin toteuttaa. Vasta toisesta kodistani, Harjulasta, tuli kotiseutumuseo.” (Emil Cedercreutz, Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää)

Näillä sanoin kuvailee Maahengen temppelin kansatieteellisen esinekokoelman syntymistä museon perustaja Emil Cedercreutz. Maahengen temppelin kokoelman kautta taiteilija halusi kertoa satakuntalaisen maaseudun elämästä, työstä ja arjesta museossaan kävijöille, mutta samalla hän tuli myös tallentaneeksi maaseudun työtavat ja -välineet sekä arjen käytännöt tulevien sukupolvien nähtäviksi. Maahengen temppelin sisältämän esinekokoelman Cedercreutz keräsi Harjavallasta ja sen lähialueilta.

Syyskuun esineenä esittelemme teille tähän kokoelmaan kuuluvan pienen mäntypuisen tuolin. Kuvan tuolin istuinosa ja selusta on veistetty yhdestä puusta ja siihen on tappiliitoksilla liitetty neljä oksasta valmistettua jalkaa. Hyväkuntoinen, 84 senttimetriä korkea tuoli on valmistettu Tuiskulan kylässä Köyliössä, mutta sen tarkka valmistusvuosi ei ole tiedossa. Esine sisältää yksityiskohdan, selustan yläosan puolikuun muotoisen kantoaukon. Paitsi, että tuoli on kaunis esimerkki talonpoikaisesta käsityötaidosta Suomessa, on sillä myös toinen, erityinen merkitys: tuoli on ensimmäinen Emil Cedercreutzin museoesine. Tämän Maahengen temppelin kokoelman alkuna olleen esineen tarinan Cedercreutz kertoo omaelämäkerrassaan:

”Ensimmäinen niistä oli tuoli, jonka istuin ja selkänoja oli tehty yhdestä puusta; jalkoina oli neljä istuimeen kiinnitettyä nappulaa. Tuolin oli lahjoittanut muuan torpparivanhus, joka oli halunnut tuoda lahjan uuteen kotiini. […] Loput toistatuhatta esinettä käsittävästä kokoelmasta on kerätty ensimmäisinä sotavuosina ja sodan jälkeen Harjavallassa.” (Emil Cedercreutz 2006 (1939): Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää)

Maahengen temppelin kansatieteellinen kokoelma ja kuukauden esineenä oleva tuoli osana sitä ovat nähtävissä Emil Cedercreutzin museossa yhtenä pysyvistä näyttelyistämme. Tervetuloa tutustumaan kokoelmaan!

 

Lähteinä käytetty:

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos. s. 292-293.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.