Kirkkovakka

Emil Cedercreutzin museon syyskuun kuukauden esine -julkaisussa tutustutaan museon kansatieteelliseen kokoelmaan kuuluvaan kirkkovakkaan.

Vakka on säilytykseen ja kuljetukseen tarkoitettu kannellinen tai kanneton astia. Kuukauden esineenä oleva malliltaan pyöreä kirkkovakka on tehty vuonna 1884 ja se on peräisin Ikaalisista. Esine kuuluu kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) ajatuksesta syntyneen Maahengen temppelin kansatieteelliseen kokoelmaan. Taiteilija toteutti merkittävänä osana elämäntyötään kansatieteellisen esineistön keräystyön 1900-luvun alkupuolella. Keräystyön tuloksena syntyi museo ja kokoelma, jonka taiteilija nimesi Maahengen temppeliksi. Cedercreutz on saanut kuvassa olevan vakan lahjoituksena museoonsa vuonna 1934.

Vakassa on hakasella kiinnitettävä kansi ja kädensija. Esineen pintaan on maalattu tummanpunaisia ja punaruskeita kuvioita. Pohjaväri on tummanvihreä. Käsityönä valmistettu vakka on 15 cm korkea ja halkaisijaltaan noin 27 cm. Vakka kuuluu Maahengen temppeli -perusnäyttelyyn ja on siellä yleisön nähtävillä. Tervetuloa katsomaan kuukauden esinettä lähempää!

 

Lähteinä käytetty:
Emil Cedercreutzin museon arkisto.
Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY.