Siluetti

Emil Cedercreutz (1879–1949)

Toukokuussa Emil Cedercreutzin museo vie lukijat siluettitaiteen maailmaan sekä toukokuun kuukauden esineen että museossa 19.5.2015 avautuvan kesänäyttelyn myötä. Toukokuun kuukauden esine on kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin leikkaama siluettikuva.

Emil Cedercreutz leikkasi ensimmäiset siluettinsa jo lapsena. Siluettitaide muodostui hänelle rakkaaksi koko hänen elämänsä ajaksi. Taiteilija kuvitti siluetein omaa kirjallista tuotantoaan, mutta myös muiden kirjailijoiden teoksia ja aikakauslehtiä. Kuukauden esineenä olevassa siluetissa hän kuvaa naishahmoa kukkien keskellä. Siluetti kuuluu Cedercreutzin jäämistöön ja museon siluettikokoelmaan. Se on leikattu mustasta paperista ja kiinnitetty taustaansa.

Tänä kesänä kuvan siluetti tulee nähtäville myös Emil Cedercreutzin museon kesäkauden päänäyttelyyn Mustan paperin maailma – Suomalaista siluettitaidetta, joka avautuu yleisölle 19.5.2015. Näyttely tutustuttaa katsojan siluettien ja siluettitaiteen pitkään historiaan sekä taiteen että kulttuurihistorian näkökulmista. Esille tulee muun muassa siluettitaiteilijoiden Emil Cedercreutzin, Eero Mannisen ja Sirkka Lekmanin alkuperäisteoksia. Näyttely on tuotettu yhteistyössä siluettitaiteilija Sirkka Lekmanin kanssa ja se on avoinna yleisölle 27.9.2015 saakka.

Tervetuloa mustan paperin maailmaan!

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. s. 12.

Vilppo, Marja-Liisa 1997 (1979). Emil Cedercreutz siluettitaiteilijana. Teoksessa: Venho, Tuulevi (toim.) 1997. ”Saatan sun omille maille”. Emil Cedercreutzin siluettikuvitusta Kalevalan jakeisiin. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 11. Harjavalta: Emil Cedercreutzin museo. Uudistettu painos.

Siluetti, Emil Cedercreutz. Kuva © Emil Cedercreutzin museo.