Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Tyttö
Emil Cedercreutz, 1929

Toukokuun kuukauden esineenä esittelemme lukijoille Emil Cedercreutzin veistostuotannosta kuvassa olevan ja museon pihalle pystytetyn Tyttö-veistoksen. Vuonna 1929 tehty veistos on korkeudeltaan ilman jalustaa 170 senttimetriä ja materiaaliltaan se on graniittia. Veistos sijaitsee Emil Cedercreutzin museon sisäpihalla, taiteilijan kotitalon Harjulan edustalla.

Tyttö-veistosta kutsutaan usein myös Amanda-nimellä. Museolla olevien tietojen mukaan veistoksen mallina on aikanaan ollut Emil Cedercreutzin tuttavan, harjavaltalaisen myllärin tytär, jonka nimi kuitenkaan ei ollut Amanda. Tausta Amanda-nimelle on vuodelta 1931: tuolloin Poriin Raatihuoneenpuistoon oli suunnitteilla suihkukaivo, jonka osaksi Emil Cedercreutz tarjosi tätä veistostaan. Lahjoituksesta uutisoitiin tuolloin kutsumalla veistosta Porin ”Havis Amandaksi”. Lopulta veistos ei kuitenkaan päätynyt Poriin, vaan se jäi Cedercreutzin omistukseen ja tuli pystytetyksi hänen kotitalonsa pihamaalle Harjavaltaan.

Kuvanveistäjä Ville Vallgrenin Havis Amanda -veistos lakitetaan Helsingissä perinteisesti aina vappuna, mutta myös Emil Cedercreutzin Tyttö-veistoksella on nykyisessä sijainnissaan olemassa samankaltainen käyttötarkoitus: veistoksen päähän lasketaan toukokuun ensimmäisenä päivänä ylioppilaslakki osana museolla järjestettävää vappujuhlaa.

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 139.

Wikipedia: Havis Amanda; Ville Vallgren.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.