Kuvassa Emil Cedercreutzin teos Ystävykset, 1906. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Kuvassa Emil Cedercreutzin teos Ystävykset, 1906. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Ystävykset

Emil Cedercreutz, 1906

Satakunnan sydämessä, Kokemäenjoen luonnonkauniilla rantatörmällä sijaitseva Emil Cedercreutzin museo perustuu vapaaherra Emil Herman Robert Cedercreutzin (1879-1949) elämäntyölle. Kuvanveistäjänä, siluettitaiteilijana, kirjailijana ja kansatieteellisen kokoelman keräilijänä tunnettu Emil Cedercreutz rakennutti vuonna 1914 taiteilijakotinsa Harjulan Harjavaltaan. Nykyään Harjulan taiteilijakodin ympäristö rakennuksineen ja näyttelyineen tarjoaa kävijälle monipuolisen museokokonaisuuden, yhdistelmän taidetta ja kulttuurihistoriaa.

Viime vuosina museon alueelle ja sen ympäristöön on pystytetty lukuisia pronssiin valettuja Emil Cedercreutzin veistoksia. Teokset ovat osa alueelle rakentunutta Veistospuistoa, joka on Emil Cedercreutzin säätiön hallinnoima, vuonna 2006 aloitettu ja edelleen jatkuva hanke. Kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda upean ja pysyvän ulkoilmanäyttelyn myötä monipuolisen kuvanveistäjän rakastetuimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon kauniissa joenrantamaisemassa. Veistospuisto sisältää tähän mennessä yhteensä 21 kappaletta Emil Cedercreutzin pronssiin valettuja veistoksia tai veistossarjoja. Työt ovat alun perin valmistuneet 1900-luvun alkupuolen vuosikymmeninä.

Emil Cedercreutzin museo on esitellyt osana kuukauden esine -sarjaansa viime vuosina veistospuistoon pystytettyjä teoksia. Tänä keväänä Veistospuisto sai kaksi uutta teosta. Kesäkuun kuukauden esine on Emil Cedercreutzin tunnelmallinen veistos Ystävykset vuodelta 1906. Lämminhenkinen veistos kuvaa miestä, joka pitää hevosta lähellään. Vuonna 1910 Pariisissa esillä ollut työ on esimerkki Emil Cedercreutzin erinomaisesta kyvystä kuvata hevosia taiteessaan. Kooltaan tämä työ on 65 x 47 x 41 cm.

Museon Veistospuisto on avoinna yleisölle! Puisto on taiteen ja luonnon liitto, tervetuloa tunnelmoimaan sen upeaan henkeen! Puistoon pystytettyihin teoksiin voit tutustua paitsi museokäynnilläsi, myös museon verkkosivuilla osoitteessa www.harjavalta.fi/museo/veistospuisto.

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 58.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.